Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Jak si užívat sex i v přechodu?

Jak si užívat sex i v přechodu?

Jak si užívat sex i v přechodu?

Pochva ztrácí svou pružnost, je sušší a její sliznice se postupně ztenčuje. To je jen další z řady projevů menopauzy, jehož důsledkem je nepříjemný až bolestivý pohlavní styk.

A o takové pocity stojí málokdo, takže může dojít ke snížení sexuální aktivity, podrážděnosti, stresu či partnerským problémům…

Tak, jak stoupá váš věk, jdou často nahoru také kila. U mnoha žen se v důsledku hormonálních změn zvýší tělesná hmotnost a změní se postava.

Začne se ztrácet typicky ženský pas. Některým ženám se začnou objevovat tmavé chloupky na tváři. Zkrátka menopauza nepřinese mnoho pozitivního, po čem by se ženy mohly cítit přitažlivější.

Nemusíte ale věšet hlavu, i tyto problémy mají řešení. Přinášíme několik tipů, aby se klimakterium nestalo konečnou stanicí vašeho sexuálního života.

Co je na vině?

Jak je možné, že se nám najednou začnou dít takové věci? Ve spojení s menopauzou přeci vždy slyšíme o pocení a návalech horka.

O problémech v sexuální oblasti se zkrátka mluví méně často a obtížněji, než o klasických příznacích.

Snižuje se množství hormonů progesteronu a estrogenu, ale také testosteronu. Díky testosteronu cítíme vzrušení a sexuální energii.

V ženském těle je sice obsažen v mnohem menším množství než u mužů, ale i pro ženy je důležitý.

Pokles estrogenu zase může ovlivnit schopnost orgasmu. Nedostatečně prokrvené sliznice způsobují již zmíněné vysoušení a svědění.

Příčinou bolestivého sexu je oslabení vaginální stěny (tzv. vaginální atrofie). V menopauze se navíc mohou objevovat různé záněty močových cest a inkontinence.

Nižší produkcí estrogenu se totiž snižuje imunita vaginy.

K lepšímu sexu pomůže sex

Přijde vám řešení sexuálních problémů právě sexem jako vytloukání klínu klínem, které nemůže být úspěšné?

Mnohdy je tím nejjednodušším řešením intimních problémů právě sex. V případě, že se sexu vzdáte, nebo jej začnete omezovat, můžete vše spíše zhoršit.

Stav vaginy totiž zlepšuje její pravidelné prokrvování, při kterém dochází právě při sexu.

Samozřejmě by pro vás sex neměl být bolestivou nebo jakkoli traumatizující záležitostí! Na trhu je celá řadu lubrikantů a sexuálních pomůcek, které mohou pomoci.

Místo do lékárny do sexshopu

Vyzkoušejte lubrikanty, které pochvu zvlhčí a sex je pak mnohem jednodušší. I to pomůže zvýšit vaše libido a minimalizovat bolest během pohlavního styku.

Lubrikační gely zvlhčují a zvláčňují prostředí pochvy. K dostání jsou čisté gely bez parfémů a dalších přídavků nebo parfémované a dále obsahující třeba výtažek z čajovníku s antibakteriálním účinkem.

Pro zpevnění pánevního dna se dají využít vaginální kuličky, které už dávno nejsou „jen“ erotickou pomůckou, která zvyšuje vzrušivost a uspokojení.

Jedná se o léčebný prostředek, který lze zakoupit v lékárně nebo zdravotnických potřebách.

Stejně prokazatelné zdravotní účinky pro ženy v menopauze mají i tzv. Venušiny kuličky, pro které se vydejte do sexshopu.

Pravidelné cvičení s kuličkami jednou denně třicet minut dokáže zmírnit bolest při sexu i neschopnost dosáhnout orgasmu. Navíc pomůže s dalším průvodním projevem menopauzy, inkontinencí.

Zpevněné svalstvo pánevního dna také zlepší stabilizaci celého těla a napomáhají k jeho správnému držení, které alespoň na pohled vylepší postavu.

Venušiných kuliček existuje mnoho typů, a proto, pokud s nimi zatím nemáte žádné zkušenosti, vyhněte se nákupům přes internet a zajděte si pro ně přímo do sexshopu. Personál dokáže poradit s vhodným výběrem.

Nezapomínejte, že užívat si můžete i bez chlapa! Jestli jste to až dosud nedělala, začněte prozkoumávat své tělo, masturbujte, dívejte se na erotické filmy, začtěte se do Padesáti odstínů šedi nebo prostě jen tak fantazírujte.

I to je zásadní pro fungující pohlavní život v menopauze.

Cvičením posílíte pánevní dno a zlepšíte si náladu

Nemáte náladu na sex a vlastně ani na nic jiného? Zkrátka vás nic nebaví?

Dejte si pořádně do těla! To se vám odmění výrobou endorfinů, hormonů štěstí, které mají vliv na dobrou náladu.

To, že díky cvičení nebudete přibírat na váze a zdravým způsobem unavíte své tělo, je další plus.

Existují také speciální cviky vedoucí ke zpevnění svalů v oblasti pochvy, močové trubice a pánevního dna, čímž se zvyšuje vzrušivost, vaginální lubrikace a dosažení orgasmu je snadnější. Jedná se o Kegelovy cviky.

Nejjednodušší způsob, jak se naučit Kegelovy cviky, je při močení, a to tak, že střídavě zadržujete a pouštíte proud moči. Jakmile získáte správný grif, můžete tyto cviky provozovat prakticky kdekoliv. Opakujte několik sérií rychlého stáhnutí a povolení svalstva.

Není na škodu připojit Kegelovy cviky k jinému cviku, třeba klasickému „mostu“. Rameny a pažemi se opřete o podložku, pokrčíte nohy a pánev i záda zvedáte směrem nahoru. Přitom svalstvo pracuje a zatíná jako při zadržování moči.

Méně náročnou variantou cvičení můžete vyzkoušet i na gauči u televize. Lehněte si na bok, rukou si podepřete hlavu, spodní nohu natáhněte a horní zvedněte tak, aby stehno a lýtko svíraly pravý úhel a obě lýtka zároveň byla vodorovná. Tento cvik několikrát opakujte a přitom zatínejte svalstvo. Poté prostřídejte strany.

Cviky opakujte i několikrát denně a různě je střídejte. Nepomáhají jen se sexuálními problémy, ale také s inkontinencí.

Vypěstujte si doma přírodní afrodiziakum

Ašvaganda, nenáročná pokojová rostlina, které se také říká indický ženšen. Má prokázané léčivé účinky a mimo jiné funguje jako přírodní afrodiziakum.

Léčivé látky jsou obsaženy v jejím kořenu, listech i plodech.

Produkty obsahující tuto zázračnou rostlinku jsou doporučovány hlavně ke zvýšení obranyschopnosti organismu, při únavě, stresu, cévních, zažívacích a dýchacích potížích.

Pomáhá udržovat koncentraci, ale zároveň urychluje usínání. Ašvaganda také příznivě působí na prokrvení pánve a slouží jako afrodiziakum. Právě proto se ji přezdívá rostlinná nebo zelená viagra.

Užívání Ašvagandy prý omlazuje, upevňuje zdraví a sexuální sílu člověka.

Můžete si zkusit vypěstovat vlastní rostlinku, nebo její účinky využít ve formě kapslí, prášku či tinktury. Bývá také obsažena v doplňcích stravy, které mohou díky svému pestřejšímu složení pomoci s projevy menopauzy komplexněji.

Nebojte se doktorů

Menopauza sice není nemoc, ale rozhodně také není tématem, které by nepatřilo do ordinace lékaře. Pokud tělo omezí produkci ženského hormonu, ale také progesteronu a testosteronu, je nutné dostat je do těla jinak.

K tomu samozřejmě kromě přírodních preparátů poslouží také řada léčiv, kterou by vám měl doporučit váš gynekolog.

Na vysychání vaginy je možné použít gel s estrogenem. Používá se většinou dvakrát v týdnu, pomocí aplikátoru, a nechá se působit přes noc.

Komplexním řešením problémů spojených s menopauzou je hormonální substituce, která dodává potřebné množství hormonů v tabletách, injekcích nebo náplastech. Obvykle zmírní nebo úplně odstraní většinu potíží, je však třeba vytipovat optimální preparát a rozhodně není vhodná pro všechny!

Závěr

Nezapomeňte, že sexuální aktivita není žádný test, který je nutné splnit.

Nemusíte dodržovat žádná pravidla, řiďte se pouze tím, co je příjemné pro vás a vašeho partnera. V době, kdy jste v menopauze, je velmi důležité užívat si všeho, co zažehne vaše libido.

Sex je prostě víc, než jen pohlavní styk. Mluvte spolu o sexu, jen se jeden druhého dotýkejte nebo vyzkoušejte erotickou masáž.

Nebraňte se nejrůznějším vychytávkám moderní doby, jako jsou vibrátory, gely nebo již zmíněné venušiny kuličky.

Důležité je také na všem vidět i tu lepší stránku, a to je v případě menopauzy skutečnost, že už si nemusíte dávat pozor na otěhotnění. Odborníci tvrdí, že některé z žen si díky tomu začnou vychutnávat sex tak, jako nikdy před tím.

Nikdo, ani váš partner, nemládne. Nesrovnávejte se s modelkami z titulních stránek časopisů, většina mužů dá stejně předost ženám, kterou jsou zdravě sebevědomé a nestydí se za své tělo.

Erotický potenciál nemá nic společného s věkem, vráskami nebo váhou. 

 

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru