Theobromin - jak extrakt z kakaa působí na ženy v menopauze | FEMINUS - přírodní doplněk stravy pro ženy

Theobromin - jak extrakt z kakaa působí na ženy v menopauze

Martina Sznapková Martina Sznapková — 
Theobromin - jak extrakt z kakaa působí na ženy v menopauze

Primární alkaloid obsažený v kakau a čokoládě, tak zní definice theobrominu. Je řazen do skupiny purinových alkaloidů a podle účinků jej řadíme do skupiny analeptik.

Analeptika jsou látky se stimulujícími účinky na některé oblasti centrální nervové soustavy.

Podle některých studií dokáže theobromin jako účinná látka tlumit kašel lépe než kodein.

Navzdory svému jménu neobsahuje žádný brom. Jeho název pochází ze dvou řeckých slov: theo - bůh a brosi – pokrm. Je to tedy pokrm bohů, což by se o čokoládě díky její výborné chuti dalo klidně říci.

Kakaový prášek obsahuje 108 mg (2,16 %) theobrominu na polévkovou lžíci (5 g) prášku. Čokoláda obsahuje theobrominu 0,5 - 2,7 %, bílá čokoláda ovšem obsahuje theobrominu jen stopová množství.

Theobromin najdeme nejen v kakau, ale v malých množstvích je obsažen také v kola ořechu, plodu guarany nebo v čajovníku čínském.

Jak se získává

Jak už víme, theobromin je obsažen v kakau a získat ho tedy lze z plodu kakaovníku. Ten se skládá z několika svislých řad semen, která jsou veliká přibližně jako mandle a jsou označována jako kakaové boby.

Kakaový prášek se získává fermentací těchto bobů. Kromě theobrominu kakaové boby ještě obsahují další alkaloid, který je známější, kofein. Theobromin má podobný, ale slabší účinek.

Během fermentace dochází k enzymatickým procesům a mění se původní barva semen. Semena zhnědnou a získají charakteristickou chuť a vůni.

Tato semena se praží při 100° až 140° Celsia. Pak se semena rychle ochladí a odstraní se osemení. Dalším zpracováním se získává pastovitá hmota, ze které se lisuje kakaové máslo.

Ze zbytku, který se rozemele, vzniká kakaový prášek.

Kakaové máslo má příjemnou čokoládovou vůni i chuť. Používá se nejen v kosmetice, ale hlavně je základem samotné čokolády, které dodává tu správnou lahodnou konzistenci.

Kakaové máslo je zároveň jedním z nejstabilnějších rostlinných másel. Díky tomu, že obsahuje velké množství antioxidantů, nemá tendence brzy žluknout.

Zdravotní účinky theobrominu

Nejvýznamnější obsahovou látkou kakaovníku je právě theobromin. Je podobný kofeinu, má ale méně výrazný účinek na centrální nerovový systém. Spíše účinkuje na srdce a má mírný stimulační účinek na jeho aktivitu, kterou povzbuzuje.

Theobromin má výborné terapeutické účinky! Nepražené kakaové boby obsahují látky přímo ovlivňující psychickou pohodu a výkonnost organismu.

Díky působení theobrominu dochází k vyplavování několika hormonů, které dokážou navodit pocit uvolnění a štěstí.

Způsobují klesnutí hladiny stresových hormonů a zároveň jejich mírnou stimulaci a podněcující k tvořivosti.

Kakaové boby se díky tomu stávají skvělým antistresorem a adaptogenem. Pocit uvolnění a mírná stimulace se dostaví již velmi brzy po požití kakaových bobů, řádově do několika desítek minut.

Dojde k rozjasnění očí, mysli a ke zvýšení chuti do práce. Své využití tak získávají při studiu nebo psychicky i fyzicky náročných úkonech.

Theobromin roztahuje cévy a tím snižuje krevní tlak. Zároveň se tak zvyšuje odchod moči, a proto se v minulosti běžně, a v některých případech i dnes, využívá při léčbě vysokého krevního tlaku.

V minulosti byl využíván také při léčbě aterosklerózy, anginy pectoris a vaskulárních chorob. V roce 1916 byl popsán jako lék užívaný v léčbě otoků, anginózních atak a degenerativní angině pectoris.

Vliv teobrominu na kvalitu života je dnes klinicky sledován při léčbě hypertenze.

Jistě jste už slyšeli o afrodiziakálních účincích čokolády, za které zodpovídá právě theobromin. Tyto účinky však nejsou vědecky potvrzeny a zůstává otázkou, zda nejde více o mýtus než skutečnost.

Vědecky doložen je jeho vliv na kardiovaskulární systém, dnešní zdravotnictví už ale disponuje účinnějšími látkami, a tak není hojně využíván.

Stále užitečný je však v samoléčení v rámci diety a v léčbě suchého kašle.

Britská studie testovala 1000 mg theobrominu (zhruba 71 g tmavé čokolády) k léčbě suchého kašle u dospělých pacientů, přičemž využívala jeho tlumící efekt.

Tento účinek porovnávala s u nás dobře známých kodeinem. Výsledky byly využity při syntetizování theobrominového derivátu, který by mohl časem být dostupný v lékárnách.

Je tedy prokázáno, že theobromin uvolňuje dýchací cesty, dokáže pomoci při astmatických projevech a potížích s dýcháním. Existuje i spojitost mezi pravidelným užíváním teobrominu a zmenšením zvětšené prostaty.

Využití kakaa v kosmetice

 

Kakao nemá využití jen v potravinářském a lékárenském průmyslu, ale také v kosmetice. Antioxidanty, které jsou v kakau obsaženy, působí na pleť, která je díky nim pevnější a pružnější.

Právě díky těmto účinkům se kakao používá do peelingů, masek, koupelí, tělových mlék i krémů.

A protože kosmetiku nevybíráme jen podle účinků, ale také barvy nebo vůně, má kakao další výhodu. Výrobky, které jej obsahují, krásně voní po čokoládě.

Kakaové máslo, které se v kosmetice využívá, se po aplikaci při tělesné teplotě rozpouští a uvolňuje léčivé látky, které obsahuje.

Pokud jste si někdy pohrávaly s nápadem vyrobit si domácí kosmetiku, určitě nezapomeňte na kakaové máslo, které vám poslouží jako výborná základní složka.

A i když si na výrobu domácí kosmetiky netroufáte, čtěte složení kupovaných výrobků a hledejte, zda kakaové máslo obsahují. Kakaové máslo je totiž vynikající regenerační prostředek.

Díky vysokému obsahu antioxidantů pomáhá minimalizovat vrásky, je také výborné pro těhotné ženy jako prevence proti striím. Urychluje hojení různých drobných jizviček a prasklinek a je výborné je na popraskané rty či paty a lokty.

Závěr

Teď už víme, že čokoláda není jen sladký hřích a „pokrm bohů“ se jí neříká jen pro její výbornou chuť. Kakaový prášek je bohatý na minerály včetně hořčíku, síry, vápníku, železa, zinku, mědi, draslíku a manganu.

Ale pozor na nekvalitní čokolády. Za kvalitní se považuje čokoláda obsahující více jak 70 % kakaa. A pozor si dejte i při koupi kakaového prášku. Ten, který prošel pražení, obsahuje až 20x méně účinných látek.

A jeden sladký tip na závěr - zkuste čokoládovou masáž, zvládnete ji i doma. Připravte si 20 g kakaového prášku, který vmícháte do 50 ml masážního oleje a aplikujete.

Po ukončení masáže se osprchujte teplou vodou, terapeutické i zdravotní účinky na sebe nenechají dlouho čekat.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Zpět na BLOG