Důležitost vitamínu B pro ženské zdraví a vitalitu | FEMINUS - přírodní doplněk stravy pro ženy

Důležitost vitamínu B pro ženské zdraví a vitalitu

Martina Sznapková Martina Sznapková — 
Důležitost vitamínu B pro ženské zdraví a vitalitu

Dbáte o své zdraví a dodržujete pravidla zdravého životního stylu, přesto se ale potýkáte s ekzémy, akné nebo padáním vlasů? Máte problémy se spánkem, zapomínáte více, než je běžné, často máte špatnou náladu a pociťujete celkovou únavu?

Za těmito problém může stát nedostatek některého ze skupiny vitamínů B, souhrnně nazývané jako B-komplex.

Jedná se o esenciální látky, které zajišťují správné fungování celého organismu. Každý z této skupiny vitamínů má vliv na trochu jinou část lidského zdraví, jejich vlastnosti se ale také vzájemně překrývají.

Společnou mají hlavně rozpustnost ve vodě a díky tomu i nižší riziko předávkování, než jaké hrozí u jiných druhů vitamínů.

Vitamín B je důležitý pro ženy v každém věku

„Béčko“ se navíc vyznačuje vlastnostmi, které zajímají hlavně ženy! V pubertě mohou pomoci zvládnout kožní problémy, později zvýšit šanci na otěhotnění a zralé ženy jistě ocení zmírnění průvodních projevů menopauzy.

B-komplex má opravdu širokou škálu účinků. Mezi jeho nejdůležitější vlastnosti patří vliv na vývoj a růst organismu, účast na metabolických přeměnách sacharidů, bílkovin i tuků v energii, schopnost snižovat hladinu cholesterolu v krvi, vliv při krvetvorbě i jeho schopnost pozitivně ovlivňovat kvalitu kůže.

Zároveň ovlivňuje syntézu některých hormonů a protilátek, má tedy vliv na obranyschopnost organismu a obstarává uvolňování energie ze zásob, které si tělo dříve vytvořilo.

Vlastnosti jednotlivých B vitamínů

Vitamín B1 (thiamin)



Jedničku získal díky tomu, že byl ze skupiny vitamínů B objeven jako první a zároveň je považován za první objevený vitamín vůbec.

Jeho potřeba stoupá při námaze a stresu. V našem těle se neukládá a jeho zásoba získaná ze stravy vydrží zhruba týden, proto je nutné jej (ideálně prostřednictvím stravy) neustále doplňovat. Jeho množství v těle navíc snižujeme pitím velkého množství kávy a čaje.

Pro ženy je důležitý v období před a během menstruace, kdy mnohé trpí v souvislosti s fluktuací hladin hormonů podrážděností, pocity únavy či změnami nálad. Přispívá totiž k činnosti nervové soustavy a psychické činnosti.

Dále je důležitý pro štěpení cukrů a škrobů, to znamená, že se podílí na energetickém metabolizmu a ovlivňuje činnost srdeční soustavy.

Které potraviny B1 obsahují? Ořechy, maso, celozrnný chléb, luštěniny, mléko a také pivo.

Vitamín B2 (riboflavin)



Vitamín B2 je důležitý zejména pro ženy, které se snaží udržet si zdravou a krásnou pleť. U mladších žen zabraňuje předčasné tvorbě vrásek a suchosti pokožky. Jeho nedostatek lze poznat na vlasech, které se stávají matnými a nehtech, které jsou křehké. B2 je posiluje a chrání před zlomením.

Vitamín B2 přispívá k dobrému stavu očí, funkcí srdce i dalších orgánů. Zvýšenou potřebu vitamínu B2 mají lidé, kteří užívají antibiotika nebo trpí cirhózou jater, onemocněním štítné žlázy, celiakií nebo cukrovkou.

B2 můžeme získat z potravin živočišného původu - masa (zejména jater, ledvin a ryb), vajec, mléka nebo tvarohu. Vegetariáni a zejména vegani by tak B2 měli doplňovat formou doplňků stravy.

Vitamín B3 (niacin)



B3 hraje důležitou roli v energetickém metabolizmu. Jeho potřeba se zvyšuje v těhotenství a při kojení. Dále také při horečkách, infekcích, ve stáří nebo při větší psychické a fyzické námaze.

Snižuje krevní tlak, zmírňujte otoky dolních končetin a zabraňuje křečím. Pokud trpíte pocitem těžkých nohou, zkuste doplnit právě B3.

Najdeme ho v obilovinách, žampionech, bramborách, rybách, játrech, celozrnném chlebu, luštěninách a pro jeho doplnění si můžete dopřát třeba i kvasnicové pivo.

Vitamín B5 (kyselina pantothenová)



Dalo by se říci, že B5 je všudypřítomný. Jeho název tomu odpovídá, slovo „pantothen“ totiž v řečtině znamená „všude se nacházející“.

Je důležitý při přeměně sacharidů a tuků a při syntéze životně důležitých látek. Je považován za antistresovou látku, snižuje únavu a pomáhá tělu vyrovnat se s vyčerpáním.

Udržuje zdraví a elasticitu pokožky, chrání ji před tvorbou vrásek, skvrn i akné. Zlepšuje zdraví vlasů a zabraňuje jejich vypadávání.

Vitamín B5 je obsažen hlavně v mase a vnitřnostech. Najdete ho ale také v luštěninách a celozrnném pečivu.

Vitamín B6 (pyridoxin)



Spolu s kyselinou listovou je vitamín B6 velmi důležitý pro těhotné ženy, zklidňuje totiž těhotenskou nevolnost. Konzumace potravin, které B6 obsahují, je také doporučována ženám užívajícím antikoncepci.

Zmírňuje bolesti a křeče, se kterými se ženy často potýkají během menstruace. Důležitý je také pro sportovce, kteří konzumují velké množství bílkovin a osoby trpící celiakií.

B6 totiž přispívá k regulaci hormonální aktivity a podílí se na metabolizmu aminokyselin. Také snižuje míru únavy a vyčerpání a přispívá k funkci imunitního systému.

Najdeme jej v mnoha potravinách – od vepřového masa a vnitřností, přes ryby až po zeleninu, luštěniny, obiloviny a ořechy. Ale pozor, jeho množství výrazně klesá tepelnou přípravou.

Vitamín B7 (biotin, vitamin H)



Někdy je nazýván také jako vitamín H, což je odvozeno z německého slova haut – kůže. Podílí se na metabolizmu a má vliv na sliznice, vlasy a právě pokožku.

Které potraviny vitamín B7 obsahují? Vaječné žloutky, čokoláda, žampióny, maso nebo třeba fazole.

Vitamín B9 (kyselina listová)



Jeden z nejdůležitějších vitamínů pro těhotné ženy, který lékaři doporučují začít užívat už při snaze otěhotnět. Kyselina listová se totiž podílí na zdravém růstu a vývoji plodu a tím napomáhá předcházet vrozeným vadám dětí.

Kvůli jeho horší vstřebatelnosti se v tomto období doporučuje užívání kyselinu listovou ve formě doplňků stravy. Její vstřebatelnost z potravin je 50 %, ale vařením se skoro všechna zničí.

Kde kyselinu listovou najdeme, napovídá už název, jejím bohatým zdrojem je listová zelenina, jako saláty nebo zelí, ale i další druhy zeleniny (brokolice, rajčata, okurky, květák) a ovoce (banány, mango, avokádo), obilniny, ořechy nebo vnitřnosti.

Vitamín B12 (kobalamin)



Vitamín B12 je obsažen výhradně v potravinách živočišného původu, doplňovat by jej proto měli zejména vegani a vegetariáni.

Nedostatek B12 určitě není dobré podceňovat, B12 se totiž podílí na procesu dělení buněk, snižuje únavu a vyčerpání a ovlivňuje funkci imunitního systému i nervové soustavy a přispívá k tvorbě červených krvinek.

Problémy s nepravidelným menstruačním cyklem mohou být do jisté míry způsobeny nedostatkem vitamínu B12, a tak hraje významnou roli i v procesu reprodukce.

Zdrojem B12 jsou vejce, sýry, mléko, mořské plody a maso.

Závěr

Nedostatek B-komplexu se na našem těle může podepsat v různých podobách, ať už onemocněním kůže, nespavostí nebo třeba únavou.

Pro jeho doplnění je nejjednodušší zajít do první lékárny, kterou potkáte, a B-komplex v ní určitě najdete. Druhou variantou je změna jídelníčku, „béčko“ je naštěstí obsaženo ve většině běžných potravin.

A dobrou zprávou je, alespoň pro milovníky piva, že jej najdeme v oblíbeném žlutém moku.

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Zpět na BLOG