Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Ženy v menopauze a cholesterol

Ženy v menopauze a cholesterol

Martina Sznapková
27. 5. 2021
Ženy v menopauze a cholesterol

Osnova:
Cholesterol v našem těle
Špatný a dobrý cholesterol
Cholesterol jako zabiják
Menopauza mění hladinu cholesterolu
Menopauza, tloustnutí a cholesterol
Boj s vysokým cholesterolem
Závěr:

Vysoký cholesterol není vidět ani nebolí. A tak není divu, že často vůbec netušíme, jak na tom s cholesterolem v těle jsme. Hlavně ženy může zjištění vysoké hladiny cholesterolu překvapit. S blížící se menopauzou se totiž vytváří čím dál méně ženského hormonu estrogenu, který naše tělo před „špatným“ cholesterolem chrání.

Vysoká hladina cholesterolu je vážný problém, který není radno podceňovat! Vede k ucpávání cév, které může být příčinou infarktu nebo mrtvice. Zvlášť pro starší ženy představuje jedno z největších nebezpečí, i přesto o něm ale většina žen neví téměř nic. Pojďme to změnit!

Cholesterol v našem těle

Cholesterol je látka tukové povahy, kterou si naše tělo z části vyrobí samo v játrech, a z části ho přijímáme v potravě. Vysoké množství obsahuje například červené maso, tučné sýry, máslo nebo sádlo.

Je pro nás životně důležitý! Najdeme ho ve všech buňkách, je základní stavební jednotkou všech nervů i mozkových buněk, hraje důležitou roli při tvorbě žlučových kyselin a je nutný pro tvorbu hormonů.

Průměrná koncentrace cholesterolu v krvi se u Evropanů pohybuje mezi 4,5 – 6,2 mmol/l u mužů a u žen mezi 4,6 – 6,1 mmol/l. Doporučená hodnota je ovšem pod 5,16 mmol/l, u osob s kardiovaskulárními obtížemi by měla být ještě nižší. Pokud hodnota přesáhne 6,18 mmol/l, je považována za vysokou.

Špatný a dobrý cholesterol

Hladina cholesterolu se zjišťuje z krve a je možné stanovit tři hodnoty – celkový cholesterol, HDL a LDL. HDL je označován jako „dobrý“, zatímco LDL je „špatný“.

Dobrý HDL odvádí nadbytečný cholesterol zpět do jater, kde je metabolizován. Díky tomu, že tělu pomáhá zbavovat se přebytečného cholesterolu, je pro organismus nepostradatelný.

LDL je považován za špatný, protože se usazuje v cévních stěnách. Ty pak ztrácejí pružnost, zužují se a může dojít i k jejich ucpání. Důsledek může být fatální. Orgán, který céva vyživuje, odumírá.

Je tedy důležité, aby organismus dokázal udržet v krvi a trávícím systému zdravý poměr dobrého a zlého cholesterolu.

Cholesterol jako zabiják

Vysoká hladina cholesterolu s sebou přináší řadu zdravotních rizik, lidé však velmi dlouho nemusí vůbec tušit, že něco není v pořádku.

Příznaky většinou pocítí až tehdy, když dojde k rozvoji aterosklerózy a je omezena průchodnost tepny. Dojít pak může k infarktu, mrtvici i dalším vážným onemocněním oběhové soustavy.

Zvýšené hodnoty cholesterolu mají lidé, kteří holdují potravinám bohatým na živočišné tuky, trpí nadváhou nebo obezitou. Hladiny cholesterolu zvyšuje také kouření, nadměrná konzumace alkoholu a nedostatek pohybu.

Vyšší hladinu můžete získat ale také dědičně – a pozor, nemusí se to vůbec projevit nadváhou! V nebezpečí jsou také lidé trpící cukrovkou a ženy po padesátce.

Menopauza mění hladinu cholesterolu

Spolu s věkem se obecně zvyšuje i hladina cholesterolu, to platí stejně pro muže i ženy. U žen jsou ale tyto změny obzvlášť významné v období menopauzy. Vytváří se čím dál tím méně ženského hormonu estrogenu, což způsobuje, že hladina LDL, tedy toho „špatného“ cholesterolu, stoupá a hladina „dobrého“ HDL klesá.

Není tak výjimkou, že ženy, které s cholesterolem nikdy problém neměly, jeho vysoké hodnoty překvapí. To je ovšem ten lepší případ, u zhruba poloviny případů srdečně-cévních onemocnění u žen udeří nemoc velice náhle a intenzivně.

Obecně se srdečně-cévní onemocnění začínají u žen objevovat po 55. roce života. Jedná se především o srdeční infarkty a mozkové mrtvice.

Menopauza, tloustnutí a cholesterol

V období menopauzy dochází ke zpomalování metabolismu a přibírání na váze. Navíc měnící se hladiny hormonů způsobují, že se tuk ukládá více v oblasti břicha.

Takové rozložení tuku je ale pro naše zdraví méně příznivé a souvisí i s vysokou hladinou cholesterolu.

Vysoký cholesterol u žen navíc může souviset se změnou jídelníčku. V důsledku hormonálních výkyvů se totiž mění i naše chutě, a to bohužel k horšímu. Málokterá žena si to dokáže uvědomit a má pocit, že se v jejích stravovacích návycích nic nezměnilo.

Boj s vysokým cholesterolem

Základem je zdravý životní styl, vyvážená strava a dostatek pohybu.

Špatný cholesterol zvyšuje strava bohatá na nasycené mastné tuky, mezi které patří sádlo, masné výrobky, máslo, tučné sýry, různé sušenky, ale také kokosový a palmový olej. Mírně může cholesterol zvedat i nadměrná konzumace vajec, jater a ledvinek.

Existují ale také potraviny, které pomáhají hladinu špatného cholesterolu snižovat. Patří mezi ně mandle, lněná semínka, jablka, sója nebo třeba olivový olej.

Odborníci doporučují změnit stravu ze smažené na vařenou a hojně si dopřávat nejrůznější zeleninu a jídla s vysokým obsahem vlákniny.

Závěr:

Lidé se dožívají stále vyššího věku a tak ženy stráví podstatnou část svého života v období po menopauze. I proto je velice důležité vědět o tom, jak hormony ovlivňují hladinu cholesterolu a pravidelně ji u lékaře kontrolovat.

Problémy s vyšší hladinou cholesterolu trpí až tři čtvrtiny populace v Česku! A to rozhodně není málo! Dejte si na něj pozor i vy!

 

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru