Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Vše o menstruaci na jednom místě

Vše o menstruaci na jednom místě

Martina Sznapková
17. 3. 2021
Vše o menstruaci na jednom místě

Osnova:
Od první menstruace až k menopauze
Co se v těle děje během menstruace
Fáze menstruačního cyklu
Premenstruační syndrom
Co může menstruaci negativně ovlivnit?
Jak zmírnit menstruaci?
Menstruace a sex
Když menstruace nepřijde
Těhotenství a menstruace
Menstruace po porodu
Závěr:

Periodicky se opakující krvácení, které nastává u žen v rámci menstruačního cyklu. Tak zní definice menstruace. Znají ji všechny ženy, každá ji ale pociťuje jinak. Zatímco některé ženy prožívají periodu v bolestech, jiné mají štěstí na poklidný průběh.

Od první menstruace až k menopauze

Ženy menstruují v reprodukčním období, tedy v době mezi pubertou a menopauzou.

Dívky začínají menstruovat někdy mezi 10 a 15 lety. Průměrný věk, ve kterém dnešní dívky pocítí první měsíčky (někdy nazývané „menarche“), je 13 let.

Vždy to tak ale nebylo, ještě v padesátých letech 20. století začínaly dívky menstruovat později. Pravděpodobně to souvisí s jiným životním stylem a hlavně stravovacími návyky. Děvčata s nějakým tím kilem navíc mohou začít menstruovat dříve, než jejich vrstevnice, protože tuková tkáň ovlivňuje tvorbu pohlavního hormonu estrogenu.

Době, ve které ženy menstruují, se říká plodné, neboli fertilní období. To ovšem netrvá věčně a někdy mezi 45 až 55 lety přichází menopauza, tedy období vymizení menstruace. Tomu ještě předchází klimakterium, lidově nazývané přechod. V období klimakteria se postupně utlumuje hormonální aktivita, což vyústí v menopauzu.

Co se v těle děje během menstruace

Délka menstruačního cyklu trvá přibližně 28 dní, u každé ženy se ale může poměrně výrazně lišit, za normální se považuje i cyklus o délce 21 až 35 dní.

Během menstruačního cyklu ve vaječnících dozrává vajíčko, které je poté dopraveno do vejcovodu. Pokud není oplozeno, je z těla vyloučeno ven, což se projevuje právě krvácením.

Samotné menstruaci může předcházet premenstruační syndrom, který se projevuje bolestí v podbřišku, změnami nálad i chutí nebo zvýšenou únavou.

V průběhu života se to, jak menstruaci žena prožívá, postupně mění. Ještě v pubertě mívá menstruace různou intenzitu a je nepravidelná. Postupně se cyklus ustaluje a začne být pravidelný.

Fáze menstruačního cyklu

Menstruační cyklus lze rozdělit do čtyř fází. Každá z nich má svá specifika a ženy ovlivňuje mimo jiné i po psychické stránce.

1. Menstruační fáze

Menstruační fáze trvá obvykle 1 až 5 dní. Prvním dnem je označován první den krvácení, kdy se z těla vyplavuje děložní sliznice a s ní také neoplozené vajíčko.

Během menstruace ženy ztrácí asi 50 až 80 mililitrů krve. I proto mají ženy oproti mužům větší potřebu železa.

Typické jsou pro tuto fázi bolesti v podbřišku, které způsobují kontrakce děložní svaloviny. Ženy také mohou být více unavené a mít menší potřebu komunikovat.

2. Folikulární fáze

Folikulární fáze začíná první den cyklu společně s menstruací. Její konec je ale až zhruba po 14 dnech. Poté tuto fázi vystřídá ovulace.

Během folikulární fáze vylučuje ženské tělo hormon, který stimuluje růst vaječných buněk ve vaječnících. Vybraný folikul (váček, který obsahuje vajíčko) roste až do podoby hotového vajíčka. Folikul produkuje estrogeny, díky kterým se ztlušťuje děložní výstelka a připravuje se tak na případné těhotenství.

3. Ovulační fáze

Ovulační fáze se obvykle objevuje někdy kolem 12. dne cyklu a trvat může až 48 hodin. Zralé vajíčko je z folikulu uvolněno do vejcovodu, odkud putuje až do dělohy.

Právě teď je největší šance otěhotnět.

4. Luteální fáze

Fáze, která přichází po ovulaci. Z folikulu se stává žluté tělísko. Pokud dojde k oplození, začne tělo produkovat těhotenský hormon. Pokud k oplození vajíčka nedojde, tělísko zanikne a cyklus se uzavře.

Premenstruační syndrom

Jako premenstruační syndrom jsou označovány tělesné a psychické příznaky, které před menstruací pociťuje více než polovina žen. Nepříjemné potíže většinou odezní poté, co se dostaví krvácení.

Existuje až 300 různých projevů premenstruačního syndromu. Mezi ty nejčastější patří podrážděnost, úzkost, výkyvy nálad, nadýmání, bolesti hlavy, citlivost prsů, změny v chuti k jídlu nebo poruchy spánku.

I tyto pocity bohužel k cyklu patří, pokud je ale jejich intenzita příliš vysoká, poraďte se o tom se svým lékařem.

Co může menstruaci negativně ovlivnit?

Příznaky, které při nebo těsně před menstruací ženy pociťují, se s věkem mohou měnit. Existují ale také faktory, které je negativně ovlivňují.

Mohou to být například hormonální léky, třeba na štítnou žlázu nebo antipsychotika. Stres nebo nedostatek spánku může vyvolat zpoždění nástupu menstruace.

Pokud to extrémně přeháníte se sportem tak, že tělo nestíhá regenerovat, může se stát, že se menstruace zpozdí nebo třeba i zastaví.

Negativně menstruaci ovlivňuje také strava. Je dobré omezit slaná, sladká i ostrá jídla a velké množství kávy a alkoholu. To souvisí s celkovým životním stylem a není od věci se tímto pravidlem řídit, i když vás projevy menstruace zrovna netrápí.

Jak zmírnit menstruaci?

Menstruaci a její projevy lze také zmírnit, a to třeba cvičením nebo už zmíněnou zdravou stravou. Zdravý lehčí pohyb dokáže tlumit menstruační bolesti i premenstruační syndrom. Vhodná je třeba jóga, pilates, chůze nebo běh.

Pozitivní vliv na menstruaci má také hořčík. Tento prvek totiž posiluje nervový systém a svaly. Nervovou soustavu také posiluje vitamín B, navíc pomáhá při fyzickém i psychickém vypětí a celkově podporuje organismus, což pozitivně ovlivňuje průběh menstruace.

Menstruace a sex

Sex při menstruaci je ožehavé téma, na které existují rozdílné názory. Během menstruace je totiž zvýšená citlivost ženských orgánů a je tak mnohem větší riziko rozvoje infekcí či poranění.

Na druhou stranu není sex jako takový při menstruaci škodlivý, samozřejmě pokud poctivě dodržujete hygienu. Tím, že jsou pohlavní orgány citlivější, mohou mít ženy větší sexuální prožitek.

Pokud neplánujte rozšíření rodiny, je dobré vědět, že otěhotnět můžete i během menstruace. K oplození může totiž dojít v případě, kdy ještě vajíčko nestihlo opustit tělo.

Když menstruace nepřijde

Když žena nemenstruuje tři měsíce za sebou, jedná se o amenoree, neboli absenci menstruace. Důvodů může být hned několik.

Patří mezi ně těhotenství či kojení, nebo naopak menopauza. Na vině ale může být i velmi nízká tělesná hmotnost, která narušuje hormonální funkce nebo už zmíněné extrémní cvičení.

Absence menstruace ale může naznačovat také zdravotní problémy. Rozhodně proto není dobré spoléhat na to, že se třeba jedná o menopauzu!

Těhotenství a menstruace

Mít menstruaci a být zároveň těhotná není možné. Krvácení se však na počátku těhotenství objevovat může. Způsobuje ho zahnizďování vajíčka nebo nedostatek hormonu potřebného k udržení těhotenství. Samozřejmě krvácení může znamenat i potrat.

Menstruace po porodu

Většina žen začne znovu menstruovat 6 až 24 týdnů po porodu. Pokud žena kojí, může být bez měsíčků klidně i rok. Je to velmi individuální záležitost.

Častý je mýtus o tom, že je kojení také antikoncepcí. Není to pravda, i když hormon prolaktin, který při kojení vzniká, nástupu ovulace skutečně brání. Je ale účinný pouze tehdy, když jsou intervaly kojení kratší než 4 hodiny.

Závěr:

Menstruace je pro ženy starou známou, která ovšem umí kdykoliv překvapit.

Věděla jste třeba, že se vám během menstruace může proměnit hlas? Naštěstí změněný nezůstane navždy a po skončení krvácení se zase vrátí do normálu.

Prožíváte v zimě menstruaci více? Není se čemu divit, zima totiž průběh menstruace skutečně zhoršuje a nejde jen o váš pocit.

 

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru