Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Testosteron v ženském těle. Jak snížit jeho hladinu?

Testosteron v ženském těle. Jak snížit jeho hladinu?

Martina Sznapková
20. 9. 2019
Testosteron v ženském těle. Jak snížit jeho hladinu?

Osnova:
Testosteron a ženy
Jak poznat nadbytek testosteronu?
Nadbytek testosteronu a neplodnost
Jak snížit hladinu testosteronu?
Co když testosteron ženě naopak chybí?
Závěr

Jistě si ještě ze školních lavic pamatujete, že ženským pohlavním hormonem je estrogen a mužským zase testosteron. Toto rozdělení si pamatujete správně, ale naše tělo je přeci jen trochu složitější než učebnice biologie.

Ženský organismus totiž v mírných hladinách tvoří také testosteron, stejně jako ten mužský tvoří estrogen.

Testosteron a ženy

Kde se v ženském těle mužský pohlavní hormon vůbec bere a k čemu slouží? Produkují ho nadledviny a vaječníky. Oba pohlavní hormony, testosteron i estrogen, jsou součástí růstu, údržby a oprav tkání reprodukční soustavy. Mají také vliv na rozvoj ostatních tkání a kostí.

Ženy mají přibližně 7x nižší hladinu testosteronu než muži. Je vylučován během spánku a nejvyšších hodnot dosahuje ráno po probuzení.

Jeho množství a hladina se u žen mění ze dne na den. Uvolňuje se totiž v závislosti na fázi menstruačního cyklu a zároveň také na denní době.

Kolem 20. roku života mají ženy testosteronu nejvíce, poté jeho hladina postupně klesá.

Jak poznat nadbytek testosteronu?

Poznat, že právě v našem těle koluje testosteronu více, než je běžné, není nic složitého. Příznaky můžeme pozorovat jak na našem těle, tak na chování.

Při nadbytku testosteronu dochází k poruchám menstruačního cyklu, který je nepravidelný. Někdy ženy menstruaci mohou vinou testosteronu ztratit úplně.

Dalším znakem je výraznější růst ochlupení. Může se objevit malý knírek nebo výraznější ochlupení na rukou.

Objevit se mohou také problémy s vypadáváním vlasů nebo dokonce plešatěním. Dalšími příznaky jsou akné, zvětšený klitoris, růst svalů a hlubší hlas.

Mezi příznaky vysoké hladiny testosteronu patří také zvýšená agresivita, touha po vedení a velké ambice. Ženy s velkým množstvím testosteronu může také trápit nespavost nebo cukrovka.

Nadbytek testosteronu a neplodnost

Jako další z příznaků nadbytku testosteronu v ženském těle je uváděna také neplodnost. Žen, které mají problémy s plodností, podle odborníků obecně přibývá.

Příčin neplodnosti může být samozřejmě mnoho, ale často se na ní podepisují právě hormony. Jedním z častých důvodů neplodnosti je takzvaný ovariální faktor, který právě s hormony úzce souvisí.

Na vině je v tomto případě právě vyšší hladina mužských pohlavních hormonů v těle ženy. V jeho důsledku nedozrávají ve vaječnících vajíčka, a tím pádem se ani neuvolňují.

Jak snížit hladinu testosteronu?

Stejně jako je jednoduché poznat, že v našem těle koluje testosteronu příliš mnoho, není složité ani snížit jeho hladinu. Jen k tomu budete potřebovat několik pomocníků.

Spolehlivým pomocníkem mohou být doplňky stravy. K redukci mužského hormonu v organismu slouží přípravky extrahované z květáku a brokolice. Konkrétní účinnou látkou, kterou tyto doplňky obsahují, je diindolylmetan, který je doporučováno brát denně v dávce 120 mg.

Dalším krokem k nižší hladině testosteronu je pití bylinných čajů. Jednou z nejchutnějších a zároveň nejúčinnějších variant je máta. Další pozitivum je, že se u nás této bylince velmi daří. Čerstvou ji seženete v jakémkoliv supermarketu, takže si můžete vychutnat velmi lahodný čaj připravený z čerstvé máty. V nabídce je samozřejmě také velké množství sypaných mátových čajů. Studie ukazují, že dva hrnky denně ke snížení hladiny testosteronu bohatě stačí.

Kromě máty lze v rostlinné říši najít i další bylinky, které mužský pohlavní hormon dokážou snížit. Patří mezi ně ženšen, lékořice nebo saw palmetto.

Dalším tipem je akupunktura. Její vliv dokonce podpírají i některé výzkumy.

A několik pomocníků najdeme také mezi potravinami. Za účelem utlumit testosteron je dobré přidat do jídelníčku potraviny, které zvyšují produkci ženských hormonů. Patří mezi ně lněná semínka a výrobky z nich, jablka, třešně, pšenice, rýže a sójové výrobky.

Co když testosteron ženě naopak chybí?

S opačným problémem – nedostatkem testosteronu v těle, se mohou setkat ženy v přechodu. Je to způsobeno tím, že nadledvinky nestačí doplnit dostatek testosteronu, který chybí při klesající aktivitě vaječníků.

Tento jev se obvykle projeví problémy v intimním životě. Ženy trápí nižší chuť na sex, ale i menší schopnost sexuální vzrušivosti. V tomto případě je dobré testosteron do těla naopak doplnit.

Ale pozor na hormonální přípravky, které mají nepříjemné vedlejší účinky – větší ochlupení, hlubší hlas nebo akné. S testosteronem je zkrátka nutné zacházet velmi opatrně.

Závěr

Na závěr se ale vraťme k příjemným efektům tohoto hormonu. Organismus ho vylučuje během spánku a nejvyšších hodnot proto dosahuje po probuzení. A to je možná jeden z důvodů, proč se někteří lidé tak rádi milují hned po ránu.

Obvykle o testosteronu neuvažujeme jako o „ženském“, o to větším překvapením pak mohou být jeho účinky na ženy, jejich zdraví a také chování.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru