Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Těhotenství ve vyšším věku není tabu! Ale pozor na rizika

Těhotenství ve vyšším věku není tabu! Ale pozor na rizika

Martina Sznapková
11. 7. 2019
Těhotenství ve vyšším věku není tabu! Ale pozor na rizika

Osnova:
Kdy je ideální doba na početí prvního dítěte?
Rizika těhotenství ve vyšším věku
Krevní tlak a diabetes
Ledvinová onemocnění
Vyšší výskyt hypotrofů
Poruchy vedoucí například k Downovu syndromu
Riziko potratu a předčasného porodu
Dvojčata a mimoděložní těhotenství
Jak problémům předcházet?
Řešte problémy, dokud je čas
Výhody pozdního těhotenství
Závěr

Těhotenství ve vyšším věku není tabu! Ale pozor na rizika.

I když dnešní medicína umí téměř zázraky a může se zdát, že nic není nemožné, stále se se slovem těhotenství úzce pojí slovo věk.

Věk je v tomto kontextu velice důležitý faktor, který hraje jednu z hlavních rolí. Ať už je to s věkem snižující pravděpodobnost přirozeně otěhotnět, dostatek sil na výchovu dítěte nebo rizika, kterých je u těhotných čtyřicátnic přeci jen o něco více, než kdyby čekaly miminko ve dvaceti.

I když statistiky starším matkám příliš nefandí, jsou to jen čísla, která vám nezabrání založit rodinu v jakémkoli věku. K tomu existují i výhody, které mateřství ženám v pozdějším věku přináší.

Kdy je ideální doba na početí prvního dítěte?

20 – 29 let

Věk mezi 20 a 29 lety se z biologického hlediska považuje za optimální. Pravdou ale je, že nejplodnější jsou ženy mezi 24. a 25. rokem a právě to je také doba, kdy máme nejen nevětší pravděpodobnost otěhotnět, ale také donosit zdravý plod.

Šance otěhotnět je v tomto věku v každém menstruačním cyklu více než 50 %.

30 – 35 let

Průměrné české rodičce je dnes kolem třiceti let.

Právě věk mezi 30 a 35 lety je doba, kdy by bylo dobré začít o dítěti alespoň uvažovat, z biologického hlediska jsou šance na přirozené početí stále vysoké.

Od 32 roku se ale tato šance začíná pomaličku snižovat a ve 35 letech u většiny žen dochází ke skokovému poklesu plodnosti.  

A s věkem klesá i úspěšnost umělého oplodnění. Zatímco mezi 30 a 34 lety se s pomocí asistované reprodukce podaří otěhotnět až 25 % pacientek, u žen po 40 již vykazuje horší výsledky, než je tomu u mladších žen.

35 – 40 let

Ve 40 letech už je plodnost snížena na polovinu.

Na první pohled by se mohlo zdát, že mít dítě ve čtyřiceti je fenomén dnešní doby. Ale i v minulosti ženy běžně rodily v pozdějším věku. Zkrátka dokud děti mít mohly, tak je měly a rodit ve 40 nebylo nic neobvyklého. Jen se většinou nejednalo o prvorodičky.

To, zda je žena prvorodička hraje z hlediska možných komplikací u pozdních těhotenství také roli.

Prsní žlázy se plně dovyvinou až v průběhu těhotenství a také pánev je mnohem pružnější a lépe se přizpůsobuje těhotenským změnám v mladším věku. Jestliže již tedy nějaký porod proběhnul, vše jde podruhé většinou snadněji.

U starších maminek je také častější nutnost porodu císařským řezem.

Těhotenství v tomto období je běžné a věřte, že jako starší rodička budete pod zvýšeným dozorem lékařů. Rozhodně to ale neznamená, že těhotenství ve vyšším věku je těhotenstvím rizikovým! Jaká rizika se ale s věkem zvyšují?

Rizika těhotenství ve vyšším věku

Prvním rizikem je nižší pravděpodobnost samotného početí. Když se vše povede, je třeba počítat s některými těhotenskými obtížemi, které se ale mnohdy nevyhnou ani mladým maminkám. Průběh gravidity je ovlivněn mnoha dalšími faktory, ne pouze datem narození.

Který rok života je ale tím přelomovým, kdy je třeba brát zvýšená rizika v potaz? U každé ženy je to individuální podle jejího stylu života a zdravotního stavu. Za přelomový rok je obecně považován 35. rok života.

Krevní tlak a diabetes

Ve věku kolem 40 let se již řada žen léčí s diabetem nebo vysokým krevním tlakem a probíhající těhotenství může jejich stav zhoršit. Je proto nutné takovou pacientku pozorněji sledovat.

Ledvinová onemocnění

Ledvinová onemocnění se projevují otoky, vysokým krevním tlakem a bílkovinou v moči. Onemocnění může vést k poškození nebo selhání ledvin nastávající maminky, proto v nutných případech dochází k vyvolání předčasného porodu.

V těhotenských poradnách se tyto komplikace daří dobře diagnostikovat absolvováním příslušných vyšetření.

Vyšší výskyt hypotrofů

U starších maminek je sledován vyšší výskyt hypotrofů, kdy dítě není dostatečně vyživováno placentou.

I toto riziko lze poměrně brzy odhalit. Vývoj placenty se sleduje pomocí ultrazvukového vyšetření od 3. měsíce těhotenství.

Poruchy vedoucí například k Downovu syndromu

Je prokázáno, že pravděpodobnost poruchy chromozomů, z nichž nejznámější je Downův syndrom, se zvyšuje právě s věkem matky.

V současné době je Downův syndrom a další genetické vady možné testovat v rámci prenatální diagnostiky již od 10. týdne těhotenství a počet dětí s tímto postižením je tak významně nižší.

Riziko potratu a předčasného porodu

S věkem matky úměrně stoupá riziko potratu i předčasného porodu. Ve věkové skupině nad 35 let je poměrně významné množství žen, které v minulosti musely podstoupit konizaci děložního čípku. Takto ošetřený děložní čípek sice nebývá překážkou v početí, ale může znamenat riziko předčasného porodu.

Stejně tak může riziko předčasného porodu zvýšit i výskyt děložních myomů.

Dvojčata a mimoděložní těhotenství

Vyšší věk matky zvyšuje předpoklad vzniku vícečetného těhotenství až o 2 %, a to hovoříme o spontánním otěhotnění. I když jsou dvojčátka velká radost, je dvojčetná gravidita faktorem, který může ohrozit hladký průběh těhotenství a porod.

K vážným komplikacím starších matek patří rovněž mimoděložní těhotenství. I jeho výskyt je u této věkové skupiny častější.

Jak problémům předcházet?

Rozhodně to není pravidlem, ale některým rizikům můžete jít nevhodným životním stylem tak trochu naproti. Jestli o miminku uvažujete, dbejte ještě před otěhotněním na pravidelné kontroly u lékaře. Jen tak lze některé možné komplikace včas odhalit a vyřešit.

Udržujte si zdravý životní styl, nekuřte, omezte alkohol a do svého jídelníčku zahrňte kromě vyvážené stravy i různé doplňky, kterými předejdete vývojovým vadám.

Během těhotenství dochází ke zvýšené spotřebě vitamínů, minerálů a dalších živin. Zvláště pak starší rodičky by měly dbát na jejich pravidelné doplňování.

Nejdůležitější je kyselina listová, kterou je dobré užívat už před plánovaným těhotenstvím. Dostatečné množství kyseliny listové v těle je spojováno s nižším výskytem závažných vývojových vad plodu.

Řešte problémy, dokud je čas

Pár, který se o dítě ani nepokouší, nemusí tušit, že jeden či oba partneři mají problémy s plodností. Pokud se na ně přijde až kolem čtyřicítky, je šance na vyřešení nižší a čas najednou začne rychle utíkat.

Zjistěte proto, jak na tom jste ještě dříve, než se o dítě začnete snažit.

Lékaři proto doporučují podobným situacím předejít včas. Muži si mohou nechat udělat spermiogram, pro ženy připadá v úvahu vyšetření hormonálních hladin.

Výhody pozdního těhotenství

Máte strach, že nebudete mít dost sil na to, se o dítě v pozdějším věku postarat? Je třeba si přiznat, že to bude asi trochu náročnější, než v mládí, kdy šlo všechno tak nějak samo.

Zralé ženy se ale o svůj zdravotní stav a kondici starají mnohem zodpovědněji. Jsou lépe připravené a většinou i zajištěné. Z lékařského hlediska prý přestavují mnohem rizikovější skupinu obézní pětadvacetileté matky než štíhlé čtyřicátnice.

Starší matky jsou vyrovnanější, mateřství si užívají, ale také se o své potomky většinou více obávají.

A dokonce existují vědecké studie, které potvrzují, že těhotenství díky vyplaveným hormonům matku omlazuje a že ve skutečnosti vydrží více, než kolik by toho zvládla, kdyby dítě neměla.

Závěr

Pohráváte si s myšlenkou otěhotnět, ale už vám bylo 40? Určitě se nenechte odradit názory okolí či zdravotními strašáky.

Důvodů, proč ženy těhotenství odkládají, je mnoho. Zatím nenalezly správného partnera nebo jistotu v povolání. Na druhou stranu jsou i případy, kdy už žena neočekává, že by mohla otěhotnět, ale přesto se tak stane.

Ničeho se neobávejte, ale s riziky bohužel musíte počítat. Velikou výhodou je, že starší maminky jsou pod bedlivým dozorem lékařů.

Miminko je hlavně radost, místo strachů a starostí se těšte na krásné chvíle, které vás čekají. Nedejte na okolí, ve čtyřiceti i více rodily i naše prababičky, tak proč ne my?

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru