Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Migréna v menopauze: Na co si dát pozor?

Migréna v menopauze: Na co si dát pozor?

Martina Sznapková
15. 10. 2019
Migréna v menopauze: Na co si dát pozor?

„Bolí mě hlava, mám migrénu.“ Věta, která se ve spojení s ženami dostala do mnoha vtipů. Pro některé muže znamená výmluvu, většina z nich totiž opravdovou migrénu nikdy nezažila a ani nezažije. Je to totiž typicky ženská nemoc, kterou s obyčejnou bolestí hlavy snad ani nejde srovnat.

Bezmoc zvaná migréna

Intenzivní pulzující bolest spojená s přecitlivělostí na hluk, světlo i pachy doprovázená nevolností nebo zvracením. Takto lze charakterizovat migrénu.

Bolesti hlavy patří mezi naše nejběžnější neduhy, často jim říkáme migréna, ne vždy se ale o opravdovou migrénu jedná. Migréna je jen jedním z typů bolestí hlavy, provázejí ji nepříjemné záchvaty a může trvat velice dlouho, obvykle 4 až 72 hodin.

Ženská nemoc

V České republice v současnosti trpí migrénou téměř milion lidí, přitom ženy postihuje dvakrát až třikrát častěji než muže.

Migréna ale není k ženám až tak nespravedlivá. Muži migrenici, i když je jich méně, obvykle trpí velmi častými záchvaty, které jsou obtížně léčitelné. Ataky jsou u mužů sice kratší, ale intenzivnější.

Migrénu mohou vyvolat vnější vlivy, jako třeba změna počasí. Můžeme si ji ale také přivodit sami například nedostatkem spánku, stresem, přepracováním, nezdravým životním stylem nebo konzumací určitých potravin či nápojů.

Příčinu této nepříjemné choroby se zatím nepodařilo objasnit, ale velmi pravděpodobně se dědí dispozice k jejímu rozvoji. Za migrénu tedy mohou geny, ale také hormony.

Migréna a hormony

Migréna je často navázána na hormonální vlivy. A že je na hormonální změny život ženy opravdu bohatý! Menstruace, užívání antikoncepce, těhotenství, kojení, menopauza. Náročná období plná změn, která u žen trpících migrénou výrazně ovlivňují její výskyt.

U mužů migreniků k žádné vazbě na hormony nedochází, testosteron migrény nevyvolává, a tak musí příčinu hledat jinde.

Známou a velmi častou je menstruační migréna. Její diagnostika je poměrně obtížná, protože většina žen má záchvaty migrény i mimo období menstruace.

Přesný důvod, proč menstruační migréna vzniká, se zatím odborníkům nepodařilo objasnit. Pravděpodobně jsou ale na vině nízké či vysoké hladiny progesteronu či estrogenu a souviset může i s hormonem prolaktinem. Spouštěčem může být ale také deficit minerálů a vitamínů v souvislosti s menstruací.

Některým ženám se podaří migrény zbavit během těhotenství a kojení, všechny ale takové štěstí nemají a bohužel nás může provázet také obdobím menopauzy.

Migrény v období klimakteria

U některých žen migrény ustoupí právě s nástupem menopauzy a období přechodu tak pro ně má i pozitivní stránku. U jiných žen se ale situace s tím, jak přestává být jejich menstruace pravidelná, ještě zhorší.

To, kdy migréna udeří, už totiž není tak předvídatelné a k tomu se ještě mohou přidat návaly horka, horší psychické rozpoložení, potíže se spánkem nebo pocení.

Průvodní projevy menopauzy, zejména stres či nedostatek spánku, jsou zároveň spouštěči migrény. A dostáváme se do začarovaného kruhu.

Migrény také mohou být spouštěny obtížemi spojenými s věkem, jako jsou poruchy krční páteře nebo kolísání krevního tlaku.

Zatočte s migrénou!

Léčba migrény je velice žádoucí také proto, že migrenici jsou vystaveni vyššímu riziku mozkové mrtvice i srdečního infarktu. Hlavním předpokladem účinné léčby je správná diagnostika. Mnohdy stačí úprava životního stylu. Důležité je také zjistit, které spouštěče migrénu vyvolávají a snažit se je vyloučit.

Nejčastěji uváděným důvodem bolesti hlavy je nedostatek jídla a pití. Je tedy důležité dbát na pravidelnou stravu i dostatek tekutin. Když hladovíme, klesá hladina glukózy v krvi, což může vyvolat bolesti hlavy.

Pravidelnou zdravou stravou se tak můžeme vyhnout migréně a zároveň si udržet štíhlou linii i během menopauzy, kdy se začne zpomalovat metabolismus a tuky se budou ukládat hlavně v oblasti pasu.

Důležité je také dbát na dostatečnou hydrataci. Migréna často ustoupí po vypití většího množství vody. Pokud migrenózní záchvat trvá dva nebo tři dny a je doprovázen zvracením i při užití léků, na nic už nečekejte a navštivte lékaře.

Čemu by se měli migrenici obloukem vyhnout?

Zásady správného stravování v menopauze a u migreniků jsou mnohdy shodné. Migrenici by se stejně jako ženy v menopauze měli vyhnout ostrým omáčkám, většímu množství sladkostí a silně kořeněným jídlům.

Bohužel, mezi spouštěče migrény patří i oblíbená čokoláda a dále glutamát sodný, který bývá součástí čínských jídel. Bolest hlavy může vyvolat také větší množství kofeinu.

To, čemu by se migrenici měli opravdu vyhnout, je alkohol. Bolest vyvolává etylalkohol, ale svou roli hraje také nástup dehydratace po jeho konzumaci.

A nikoho asi nepřekvapí, že spouštěčem může být také kouření, a to i pasivní. Nikotin dráždí cévy, což vede ke stažení jejich stěn a snížení toku krve do mozku. Tento omezený průtok tlumí i mozkovou aktivitu, což je jeden ze známých mechanizmů migrenózních bolestí.

Závěr

Migréna je typická civilizační choroba, která dokáže skutečně potrápit. Navíc se řadí k chorobám, které lékaři zatím nedokáži vyléčit. Naštěstí ji jde předcházet dodržováním výše zmíněných rad, a když propukne, mohou pomoci léky.

Šťastlivci, kteří opravdovou migrénu nikdy nezažili, se na migreniky mnohdy dívají jako na hypochondry, které „jenom“ bolí hlava. Podle lékařů ale záchvat migrény dokáže až polovinu nemocných úplně vyřadit z běžného života.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru