Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví Kopřiva a jejich 8 vědecky ověřených benefitů pro zdraví

Kopřiva a jejich 8 vědecky ověřených benefitů pro zdraví

Kopřiva a jejich 8 vědecky ověřených benefitů pro zdraví

Osnova:
Jaké jsou hlavní benefity kopřivy?
1. Bojuje proti bolestem kloubů
2. Učinkuje na potíže s močovým traktem
3. Pozitivní účinky na alergie
4. Kopřiva bojuje s ekzémy
5. Zastavuje krvácení
6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály
7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak
8. Pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi
V jaké formě můžete kopřivu užívat?
1. Kopřivový čaj
2. Kopřivová šťáva
3. Kopřivový nálev
4. Kopřiováv napářka
5. Odvar z kořene kopřivy
6. Čerstvé lístky kopřivy
7. Kopřivová koupel
8. Vaření

Na světě existují rostliny, kterým byste se nejraději vyhýbali. Po kontaktu s nimi vám může na těle zůstat vyrážka nebo může rostlina za určitých okolností vyvolat alergickou reakci. Takto může vypadat na první pohled i kopřiva.

Po dotyku kopřivy se „popálíte“. Někdo říká, že je to dobré na revma. Tak či tak patří kopřiva mezi rostliny, které byste měli vyhledávat. Jen si při jejím sběru musíte vzít rukavice, pokud se kopřivou opravdu spálíte, je to nepříjemné.

Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v léčitelství. Dodnes se sbírá nejen nať, ale také listy či její oddenek. Kopřiva se nejčastěji suší. Použít pro zrychlení procesu můžete třeba sušičku nastavenou na 60 stupňů Celsia.

Jaké jsou hlavní zdravotní benefity kopřivy?

Kopřivy jsou bohaté na vitamíny B6, C1, B2 a minerály. Podívejme se na 8 benefitů kopřivy pro naše zdraví.

1. Kopřiva bojuje proti bolestem kloubů a osteoartritidě

Lidé trpící osteoartrózou zažívají denně bolesti v kloubech. Nejčastěji na rukách, v bedrech, na kolenech a páteři. K léčbě této nemoci se nejčastěji využívají nesteroidní protizánětlivá léčiva.

Jeden z výzkumů ukázal, že kopřiva může snížit nutnost brát tyto léky v tak velkém množství. Dobrým nápadem je kombinovat tuto léčbu s léčebnými účinky kopřivy.

Nejvhodnější je lokální použití listů kopřivy přímo na místo bolesti. Kopřiva významně snižuje bolest kloubů. Kopřiva má navíc protizánětlivý účinek, který je užitečný u léčby autoimunitních onemocnění, mezi které patří revmatoidní artritida.

Účinky kopřivy proti zánětům a stavům jako je artritida, jsou potvrzeny i vědeckými studiemi (další studie zde).

2. Kopřiva účinkuje na potíže s močovým traktem

Jedním z onemocnění v oblasti močového ústrojí je benigní prostatická hyperplazie. Mezi hlavní příznaky nemoci patří zvýšená nutnost močit. I přes vymočení se ale močový měchýř zcela nevyprázdní.

Mimo tento příznak se onemocnění projevuje bolestmi při močení a pomalejším tokem moči. Příznaky jsou důsledkem zvětšené prostaty tlačící na močovou trubici.

Kopřiva snižuje příznaky této nemoci. S největší pravděpodobností je to z důvodu obsahu chemikálií v kopřivě, které mají vliv na hormony způsobující tento stav. Kopřiva se často využívá při infekcích močového měchýře.

I účinky na močový trakt jsou potvrzeny vědeckými studiemi.

3. Kopřiva má pozitivní účinky na alergie

Kopřiva se využívá proti alergiím způsobenými pylem nebo prachem. K vedlejším účinkům této alergie patří slzení očí, výtok z nosu, kýchání či svědění.

Kopřiva má protizánětlivé účinky a ovlivňuje receptory a enzymy způsobující alergické reakce. Tuto rostlinu lze využít také ke zmírnění příznaků senné rýmy.

Účinky kopřivy proti senné rýmě a alergiím jsou vědecky podloženy.

4. Kopřiva bojuje s ekzémy

Ekzém se ve většině případů projevuje suchými a svědivými skvrnami na kůži. Díky antihistaminikům a protizánětlivým účinkům kopřivy je tato rostlina využívána k boji s těmito příznaky ekzémů. Kopřiva se aplikuje perorálně či se aplikuje lokálně.

5. Kopřiva zastavuje krvácení

Bylo vědecky zjištěno, že u produktů s obsahem kopřivy, se během chirurgických zákroků při aplikaci na kůži snižuje krvácení.

Jeden z nejmenovaných produktů na zastavení krvácení tzv. krevní zátka patří mezi nejvýznamnější produkt v této oblasti. Tento produkt je tvořen kombinací kopřivy, lékořice, alpinie, tymiánu a vinné révy. Tyto přísady společně zastavují krvácení.

6. Kopřiva je bohatá na vitamíny a minerály, je skvělým antioxidantem

Listy a kořen kopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamín A, C, K a vitamín B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. V této rostlině najdete řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.

Kopřiva je výborný antioxidant. Antioxidanty pomáhají chránit buňky před poškozením volnými radikály. Je vědecky ověřeno, že extrakt z kopřivy zvyšuje antioxidanty v těle.

7. Kopřiva pomáhá snižovat vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je vážným zdravotním problémem. Vystavuje vás vyššímu riziku mrtvice a srdečních chorob. Kopřiva se k léčbě vysokého tlaku využívá již od pradávna. Kopřiva obsahuje sloučeniny působící jako blokátory vápníkových kanálů, které uvolňují srdce snížením kontrakcí.

8. Kopřiva pomáhá kontrolovat hladinu cukru v krvi

Podle některých provedených studiích na zvířatech dokáže kopřiva snížit hladinu cukru v krvi. Tato rostlina obsahuje sloučeniny napodobující účinky inzulínu (studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20013820).

V žádném případě ale nenahrazujte inzulín. Je potřeba ještě více vědeckých studií, aby se mohla kopřiva využívat místo inzulínu.

Co dokáže kopřiva vyléčit?

Kopřiva si dokáže poradit i se zmíněným revmatismem. Je dobrá při léčbě chudokrevnosti, včetně dalších chorob krve. Kopřiva je výborný čistič krve.

Po kopřivě sáhněte také při problémech s trávením, průjmy či plynatostí.

Často si možná kladete otázku – jak se zbavím chřipky? Využijte léčebné účinky kopřivy. Tato rostlina léčí vedle zmíněných obtíží také bronchiální astma, onemocnění jater, ledvin, žlučníku, problémy s vaječníky a slinivkou či bolesti hlavy.

Pořezali nebo odřeli jste se? Kopřiva zastavuje krvácení, působí protizánětlivě a pomáhá léčit rány.

Kopřiva má blahodárné účinky proti vypadávání vlasů, řeší ekzémy a pomáhá s alergiemi.

V jaké formě můžete kopřivu užívat?

Kopřivu nemusíte využívat pouze na vaření čaje, ale můžete ji skvěle využít do vaření či do koupelí. Jak se dá kopřiva užívat?

1. Kopřivový čaj

Účinky kopřivy ve formě čaje jsou poměrně známé. Můžete si připravit velmi snadno například jarní očistnou kůru. Do hrníčku nasypte dvě lžičky listů z kopřiv a zalijte zhruba čtvrtlitrem vroucí vody. Nechejte kopřivy deset minut louhovat. Následně čaj sceďte. Takto připravený čaj můžete pít horký či vlažný.

Kopřivový čaj pomůže proti únavě, ale může pomoci vyřešit záněty močových cest. Kopřivový čaj funguje jako prevence proti ledvinovým kamenům, omezuje premenstruační syndrom a bojuje s chudokrevností. Tento čaj byste neměli dávat dětem do dvou let, a pokud užíváte léky, před přípravou se poraďte s lékařem.

2. Kopřivová šťáva

A opět se budeme točit kolem nápojů. Z kopřiv si můžete připravit výbornou šťávu, kterou můžete přidávat do vody a vytvořit si tak lahodný osvěžující nápoj. Šťáva je dobrá na vysoký krevní tlak a pomáhá při léčbě žloutenky a hemoroidů.

3. Kopřivový nálev

Proč byste si měli z kopřivy vytvořit nálev? Nálev má skvělé účinky na posílení vlasů. Kopřivu stačí nechat projít varem, nechat vývar zchladnout a nalít na vlasy.

4. Kopřivová napářka

Kopřivu můžete využívat také ve formě pleťové masky, kdy se hodí kopřivu nakombinovat s medem. Jedná se o dobré řešení při potížích s mastnou pletí.

5. Odvar z kořene kopřivy

U kopřivy nejsou léčebné jen lístky, ale také kořen. Pokud si připravíte odvar z kořene, pročistíte žaludek a plíce.

6. Čerstvé lístky z kopřivy

Čerstvé lístky z kopřivy bojují proti zánětu nervů rukou a noh, bolestem zad a kříže, padoucnici a mrtvici.

7. Kopřivová koupel

Pokud jste si říkali, že ve výčtu možností chybí koupel z kopřiv, měli jste pravdu. Nesmíme na ni zapomenout. Taková koupel bojuje proti zúžení cév na nohou a v oblasti rukou. Koupel pomůže zmírnit bolesti páteře.

8. Vaření

A v neposlední řadě se dá kopřiv využít při vaření. Z kopřiv si můžete uvařit obdobu špenátu nebo připravit jemnou krémovou polévku. Máte rádi spíše maso? Z této bylinky si můžete vytvořit chutnou nádivku nebo vložit kopřivy mezi maso při dušení.

Tím, ale možnosti nekončí. Lze připravit kopřivové krokety, lívanečky nebo můžete přidat kopřivy do bramborové kaše. Kaši tak skvěle dochutíte.

Závěr:

Není náhoda, že se v přírodě nachází rostliny se silnými benefity pro naše zdraví. Kopřiva mezi ně patří a věděli to lidé již v dávných dobách. Kopřiva může pomoci s očistou, posílit zdraví, ale i zpestřit jídelníček.

Pokud jste o kopřivě nevěděli vše, nyní se již můžete vydat ji trhat. Dávejte si pozor, kde kopřivy trháte. Například kopřivy u cest nebo ve městech nemusí být nejzdravější.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru