Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví 5 osvědčených tipů, jak na návaly horka v menopauze

5 osvědčených tipů, jak na návaly horka v menopauze

Jan Klusák
Ph. D.
2. 1. 2023
Silný pocit horkosti, který pocítíte hlavně v obličeji, na krku či v horní polovině těla. Takto zní charakteristika návalů horka, které jsou často doprovázeny pocením a zarudnutím kůže. Rudnutí v obličeji se těžko skrývá a přitahuje nechtěnou pozornost. Je to ale jen reakce těla, které se snaží ochladit rozšířením cév.
5 osvědčených tipů, jak na návaly horka v menopauze

Osnova:
Na vině není vždy menopauza
1. Pozor na alkohol, kofein, kořeněná jídla i cigarety
2. Jezte zdravě
3. Hlídejte si váhu a cholesterol
4. Minimalizujte stres
5. Vyzkoušejte bylinky, které opravdu fungují
Závěr

Na vině není vždy menopauza

Návaly horka jsou nejčastěji spojovány s menopauzou, je to jeden z nejznámějších příznaků. Nejsou ale výhradně záležitostí žen v menopauze, trápit mohou mladší ročníky a dokonce i muže. Ti jimi mohou trpět v období andropauzy, kdy klesá hladina testosteronu.

Další z příčin návalů horka mohou být hormonální změny po gynekologických operacích nebo chemoterapii. Jsou jedním z projevů zvýšené funkce štítné žlázy nebo srdečních chorob. Způsobit je mohou také léky proti bolesti, antidepresiva, hormonální antikoncepce nebo opiáty. Návaly horka mohou pociťovat také nastávající maminky, a to hlavně v prvním a druhém trimestru.

Příčin může být ještě více, není proto dobré tento projev našeho těla podceňovat. Typické jsou ale návaly horka hlavně pro menopauzu. Jak s nimi v tomto období bojovat?

1. Pozor na alkohol, kofein, kořeněná jídla i cigarety

Jsou to takzvané spouštěcí potraviny. Kofein, kořeněná jídla nebo alkohol totiž obsahují látky produkující teplo a přispívají tak k návalům horka.

Kořeněná jídla přispívají k návalům horka

Silně kořeněná jídla by v tomto období měla z vašeho jídelníčku zmizet úplně. Pokud vás návaly horka trápí často, vyhněte se i kávě a alkoholu, nebo je alespoň omezte. Úplně nejvhodnějším nápojem pro vás teď nebude ani černý čaj. O energetických nápojích plných kofeinu ani nemluvě.

Kořeněná jídla, alkohol a kofein mohou v období menopauzy návaly horka zhoršovat.

Pokud si kořeněná jídla nedokážete odpustit, dopřejte si je spíše v dopoledních hodinách, předejdete tak alespoň nočnímu pocení, které podporují. Vyzkoušejte místo nich naopak ochlazující potraviny, jako je meloun, celer, jablka, hrozny, chřest nebo fazolové klíčky.

Alkohol přidává kila a zpomaluje metabolismus

Vyhnout se alkoholu je dobré také kvůli postavě, znamená totiž zbytečné kalorie navíc. Udržet si i po čtyřicítce štíhlou linii je poměrně těžký úkol, v důsledku úbytku hormonů se totiž celkově zpomaluje metabolismus. Navíc alkohol nepřispívá ani psychické pohodě. Na chvíli sice náladu zvedne, ale v dlouhodobém horizontu patří mezi nejčastější spouštěče úzkosti a deprese - dalších z doprovodných příznaků menopauzy.

Tabák zhoršuje klimakteriální problémy

Velký pozor si dejte na tabák, kuřačky totiž mají mnohem silnější menopauzální projevy než ženy, které nekouří. Tabák obecně zhoršuje všechny klimakteriální problémy, a to nejen návaly horka, ale i podrážděnost, noční pocení, úzkost nebo deprese.

2. Jezte zdravě

Proti návalům horka a pocení nejlépe pomáhá zdravá strava. A nejen proti těmto, ale i dalším příznakům a rizikům spojeným s menopauzou. Vhodnou výživou lze opravdu účinně problémům předcházet, nebo je alespoň omezit.



Někteří odborníci dokonce doporučují, aby ženy s úpravou jídelníčku příliš neotálely a začaly už po dosažení čtyřicítky. Organismus se tak dokáže lépe připravit na hormonální změny.

Příznaky menopauzy dokážou prokazatelně zmírnit pokrmy obsahující izoflavony, rostlinné hormony, které napodobují přirozený estrogen. Najdeme je hlavně v sójových výrobcích, například v sójovém mléce nebo v tofu.

Zralým ženám je také doporučováno, aby jedly dostatek potravin obsahujících železo a vápník. Dostatečný příjem kalcia zajistí dvě až čtyři porce mléčných výrobků denně. Najdeme ho ale také v rybách, brokolici nebo luštěninách. Pozor si dejte na sůl a potraviny, které ji obsahují. Zvyšuje totiž krevní tlak.

3. Hlídejte si váhu a cholesterol

Lidé s nadváhou trpí pocity horka, zvýšeným pocením i rudnutím v obličeji mnohem častěji, než ti, kteří si udržují štíhlou linii.



Kila navíc a vysoký cholesterol jsou u žen v přechodu poměrně častý problém, který souvisí se změnou jídelníčku. Během hormonálních výkyvů se totiž začínají měnit také chutě a tím i jídelníček, a to bohužel k horšímu. Zároveň se také zpomaluje metabolismus a dochází ke ztrátě svalové hmoty.

Vyšší hodnoty cholesterolu mohou návaly horka a pocení celkově zhoršovat. Hlavně v menopauze je tak důležité hlídat si svou váhu i hladinu cholesterolu. Tuk by měl tvořit maximálně třicet procent denního příjmu energie. Z jídelníčku je proto vhodné vyřadit tučné maso a sýry, zmrzliny a podobné sladkosti či plnotučné mléko.

Od návalů horka uleví i opravdu malé snížení cholesterolu. Snížit ho pomáhají potraviny, které obsahují hodně vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky apod.) a omega-3 nenasycené mastné kyseliny (ryby, ořechy, semínka a řepkový nebo olivový olej).

4. Minimalizujte stres

Nadměrný stres, rozčílení nebo úzkost vyvolávají hormonální změny, které stojí za návaly horka v horní polovině těla a v obličeji. Pociťovat můžete také pocení, bušení srdce, třes nebo pocit na omdlení.



Tyto stavy pociťují nejen ženy v menopauze, právě u nich ale mohou být o to intenzivnější. Snažte se proto vyhýbat se stresovým situacím a pracujte se svými obavami a strachy. Závažnost i frekvenci návalů můžete snižovat pomocí relaxačních technik a dechových cvičení. Za vyzkoušení rozhodně stojí jóga.

Pro ženy v menopauze je na míru šitá jóga hormonální. Nejen, že pomáhá k posílení těla i mysli, ale je také výborným pomocníkem v boji proti hormonální nerovnováze.

5. Vyzkoušejte bylinky, které opravdu fungují

Raději sáhnete po bylinkách než po lécích? Děláte dobře! V boji s menopauzou jich pomáhá hned několik.



Například Kotvičník zemní, je známý především jako přírodní lék pro zvýšení libida, ale dokáže také tlumit příznaky menopauzy. Eliminuje návaly horka, snižuje krevní tlak a upravuje hladiny hormonů. Mezi nejoblíbenější bylinky, které pomáhají proti návalům horka, patří Ploštičník hroznatý.

Za zmínku stojí také Červený jetel, který obsahuje zmíněné izoflovany. Jeho účinky při snižování návalů horka zkoumali nizozemští vědci na vzorku 30 menopauzálních žen. Zjistili, že 80 mg červeného jetele denně u nich snížilo návaly horka o více jak 40 %.

Za vyzkoušení stojí také Řeřicha peruánská, známá také jako Maca. Umí dostat do rovnováhy steroidní hormony jako je testosteron, progesteron a estrogen a má dobrý vliv na celý endokrinní systém. Je důležité zdůraznit, že i když má výrazné účinky, neobsahuje žádné hormony a pomáhá tak výhradně přírodní cestou.

 

Přírodní doplněk stravy FEMINUS obsahuje nejen kotvičník zemní, macu, ale také další účinné složky jako indický ženšen, extrakt z kakaa aj.

Objednat Feminus

Závěr

I když to stojí trochu úsilí, s návaly horka lze účinně bojovat. Naše tipy přinesou ovoce, nebude to ale už zítra a možná ani za týden. Chce to zkrátka silnou vůli a dát tělu trochu času.

V závěru přinášíme ještě pár osvědčených tipů, jak si od návalu horka pomoci okamžitě. Opláchněte si obličej studenou vodou, nebo si rovnou dopřejte studenou sprchu. Noste s sebou termální vodu ve spreji, kterou se můžete v případě potřeby osvěžit.

Přikládejte si vlhký ručník na oblast trupu a hlavy a nezapomínejte na příjemné bavlněné oblečení, které umožní lepší regulaci tělesné teploty. Nepříjemné příznaky menopauzy můžete zmírnit také přírodním doplňkem stravy s obsahem extraktů z bylin. Přírodní doplněk stravy FEMINUS obsahuje například extrakty z kotvičníku zemního, řeřichy peruánské, kakaa a kotvičníku zemního.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru