Nacházíte se zde: Úvod Blog Jídlo a estrogen Benefity zdravých olejů pro náš organismus

Benefity zdravých olejů pro náš organismus

Martina Sznapková
23. 2. 2020
Benefity zdravých olejů pro náš organismus

Když se řekne „olej“, automaticky se nám vybaví olej řepkový, slunečnicový a možná olivový. Kdo by si ale vzpomněl na olej kokosový, amarantový, dýňový, avokádový, makový nebo třeba malinový?

Rostlinné oleje jsou důležitou složkou stravy. Jsou zdrojem tuků, které by měly tvořit až 30 % našeho denního jídelníčku.

Tělu prospívají hlavně oleje jednodruhové, za studena lisované. Zahřívání olejů na vysoké teploty a chemické úpravy je obírají o vitamíny a fytosteroly (rostlinné hormony).

I když je každý druh oleje specifický, všechny jsou zdrojem esenciálních mastných kyselin. Podporují metabolické procesy, jsou plné antioxidantů, zlepšují vstřebávání vitamínů rozpustných v tucích a dodávají nám tolik potřebnou energii.

Co všechno zdravé oleje, kromě využití v kuchyni, umí?

Olivový olej nejen do kuchyně

Olivový olej je jednou z nejzdravějších a také nejstarších trvale používaných potravin na světě. Obsahuje vysoké množství mastných kyselin a vitamínu E.

Olej z oliv je hlavní součástí jídelníčku v oblasti středomoří a o jeho pozitivním vlivu na organismus svědčí i dlouhověkost lidí, kteří v této oblasti žijí.

Pro středomořskou kuchyni je nepostradatelný, ale i u nás je častou součástí nejrůznějších pokrmů. Využíván je ale také v léčitelství, farmacii a v kosmetickém průmyslu.

Je prospěšný srdci i cévám, dokáže snižovat množství cholesterolu v krvi a vyrovnává tlak. Je bohatý na mono a polynenasycené tuky, díky kterým působí preventivně proti vzniku cukrovky.

Obsahuje účinné antioxidanty, polyfenoly, které zpomalují stárnutí mozku. Olivový olej zlepšuje paměť a některé studie naznačují, že by mohl zabraňovat vzniku Alzheimerovy choroby.

Lidé, kteří pravidelně konzumují kvalitní olivový olej, mají nižší riziko vzniku osteoporózy.

Benefity olivového oleje pro ženy

Olivový olej obsahuje látku zvanou oleocanthal. Oleocanthal snižuje riziko vzniku rakoviny prsu tím, že zabíjí rakovinné buňky. Také působí jako prevence rakoviny kůže.

Pokud budete do svého jídla přidávat kvalitní olivový olej, posílíte tím hormon serotonin, který snižuje pocit hladu. Olivový olej tak pomáhá při hubnutí. Navíc podporuje metabolismus tuků a napomáhá trávení.

Olivový olej má dokonce vliv i na naši psychiku a pomáhá tak i s nejrozšířenější nemocí dnešních žen – depresí.

Díky vitamínu E, který obsahuje, zpevňuje nehty a hydratuje pleť. Je součástí mnoha pleťových masek.

Kokosový olej přináší rychlou energii

Získává se z kokosovníku ořechoplodého, který se pěstuje ve filipínských palmových hájích. Syrová dužina se krájí, suší a pak lisuje. Kokosový olej je lehce stravitelným zdrojem energie a je zařazován mezi superpotraviny.

Je bohatý na fosfor, hořčík a vápník a navíc se z něj nepřibírá. Obsahuje totiž mastné kyseliny s krátkým řetězcem, které naše tělo umí jednoduše zpracovat na energii, aniž by vznikl toxický efekt, při kterém by se v těle něco ukládalo.

Kokosový olej se samozřejmě řadí mezi oleje rostlinné a tak neobsahuje cholesterol, dokonce dokáže snížit hladinu „špatného“ cholesterolu v krvi.

Kokos působí preventivně proti srdečním nemocem, zvyšuje imunitu, podporuje ledviny, pomáhá kontrolovat hladinu cukru a uvádí do oběhu tělesné tuky.

Své místo má i v kosmetickém průmyslu. Je výborný v péči o pokožku, kterou hydratuje. V létě pleť regeneruje a hydratuje po opalování, v zimě zase chrání před mrazem. Vyživuje nehty, vlasy i rty.

Máte problémy s kvasinkovými infekcemi? Zkuste kokosový olej, který působí antibakteriálně a navíc tělu dodává energii místo glukózy, na které jsou kvasinky přímo závislé.

Zajímavostí je, že se kokosový olej nepřepaluje – je teplotně stabilní až do 200 °C. Neprská a má příjemné kokosové aroma.

Amarantový olej plný skvalenu

O amarantovém oleji už jste možná slyšeli, víte ale, co to vlastně amarant je? Jedná se o exotickou obilovinu známou pod názvem laskavec či sloní ucho. Její semena jsou hlavním zdrojem pro výrobu amarantového oleje.

Amarantový olej obsahuje dva významné antioxidanty – vitamín E a skvalen. Právě skvalen je jeho nejcennější složkou. Obsah skvalenu v amarantovém oleji je úctyhodných 8 %.

Jen pro srovnání, olivový olej ho má jen 0,7 %. Skvalen posiluje imunitu, podporuje metabolismus, zpomaluje stránutí a přispívá k celkové fyzické i psychické pohodě.

Obsahuje také velké množství mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, fytosteroly snižující cholesterol, karotenoidy i vitamín D. Olej je zdrojem vápníku, hořčíku i kyseliny listové.

Zvláštní význam má amarantový olej pro ženy, jeho antibakteriální a protizánětlivé účinky pomáhají s léčbou gynekologických onemocnění, myomů a cyst. Zároveň pozitivně ovlivňuje hormonální rovnováhu a je vhodný v období menopauzy, menstruace i těhotenství.

Amarantový olej je také výborným pomocníkem v oblasti kosmetiky. Působí proti kožním chorobám i vráskám, má totiž výborné hydratační i regenerační vlastnosti a k tomu stimuluje produkci kolagenu.

Používá se při odstraňování jizev, hojení ran a odřenin, léčbě ekzémů, akné nebo plísňových onemocněních. Pomáhá ale také při bolestech kloubů nebo při léčbě paradentózy, kdy se používá jako ústní výplach.

Malinový olej pro zdravou pleť

Olej z maličkých semínek plodů maliny je prospěšný zejména pokožce a to i té problematické. Je vhodný pro suchou kůži náchylnou k ekzémům, pleť s akné, stárnoucí pokožku ale i jemnou kůžičku novorozenců.

Pyšní se vysokým obsahem vitamínu E, který je účinným antioxidantem. Uvolňuje volné radikály a tím pomáhá předcházet stárnutí pleti.

Dokáže chránit pokožku před UV zářením. Díky karotenoidům, které obsahuje, napomáhá v obnově kožních buněk. Více jak 80 % jeho obsahu je složeno z esenciálních mastných kyselin, která pokožku hydratují, léčí, chrání a podporují její obnovu.

Olej z malin můžete přidat do domácí kosmetiky a lze jej kombinovat například s kokosovým olejem nebo bambuckým máslem.

Dýňový olej jako zdravá delikatesa

Dýňový olej je opravdová pochoutka. Má ořechovou chuť a zvláštní aroma. Má ale také mnoho zdravotních benefitů.

Obsahuje totiž fytosteroly, nenasycené mastné kyseliny a množství antioxidantů, díky kterým chrání cévy, snižuje cholesterol, přispívá k hojení ran i omezení stařeckých skvrn a blahodárně působí na prostatu a močový měchýř. Navíc tělu dodává minerály zinek, draslík, fosfor, železo, mangan, selen a vitamíny A, B1, B2, B6 a E.

Pomáhá při kardiovaskulárních problémech, ateroskleróze, vysokém krevním tlaku, a také s vypadáváním vlasů nebo lámavými nehty.

Prospěšný je dokonce i při dentální hygieně tím, že přispívá k menší kazivosti zubů, kdy se používá k výplachům ústní dutiny.

Zrychluje metabolismus a dokáže regulovat chuť k jídlu, zároveň ovlivňuje celou trávící soustavu a pomáhá tak při hubnutí. Je výborný do salátů, kaší, jogurtů, polévek, omáček nebo pomazánek.

Dýňový olej by se měl uchovávat v tmavém skle. Uložte ho do tmy a chladna, ne však do lednice.

Avokádový olej z nejtučnějšího ovoce

Avokádo obsahuje kompletní řadu vitamínů rozpustných v tucích, vitamín C i kyselinu listovou a další prospěšné prvky a antioxidanty.

A stejné vlastnosti si uchovává i za studena lisovaný avokádový olej. Působí preventivně proti nádorovým onemocněním, srdečně-cévním chorobám a používá se při léčbě cukrovky a problémech s prostatou.

Rakytníkový olej jako všelék

Stejně jako plody rakytníku má i rakytníkový olej jasně oranžovou barvu a nezaměnitelnou chuť i vůni. Obsahuje vitamíny A, C, E, F, K, D, rutin, minerální látky a stopové prvky.

Používá se jako podpora trávení a ke zlepšení metabolismu. Často se rakytníkový olej označuje jako všelék, jeho pole působnosti je totiž opravdu široké. Zvyšuje odolnost organismu, harmonizuje střeva, působí na žaludeční vředy, regeneruje sliznice a cévní oběh. Pomáhá také s léčbou hemoroidů, popálenin i křečových žil.

Makový olej léčí kožní problémy

Makový olej je další ze zdravých olejů, které jsou prospěšné zejména pleti, kterou vyživuje a chrání. Vhodný je zejména pro suchou pokožku se sklonem k praskání, ekzémům nebo zánětům.

Vnitřně ale také působí blahodárně - snižuje vysoký tlak, zabraňuje degeneraci cév a je prevencí proti infarktu.

Olej z ostropestřce mariánského

Olej z ostropestřce mariánského se nepoužívá na vaření, ale pouze jako doplněk stravy. Chrání játra, pomáhá v boji s mononukleózou a žloutenkou.

Je vhodné jej používat při odbourávání následků chemoterapie. Ostropestřec také snižuje projevy alergií, zlepšuje kožní problémy.

Závěr

Tuky představují nezbytné palivo pro naše tělo a je důležité je tělu dopřávat v té správné formě. Tou jsou mimo jiné také zdravé panenské oleje plné hodnotných mastných kyselin, vitamínů, minerálů, fytosterolů a dalších látek.

Nejen, že vitamíny obsahují, ale také pomáhají s jejich vstřebáváním. Tuk pomáhá vstřebávat především vitamíny A, D, E a K.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru