Nacházíte se zde: Úvod Blog Jídlo a estrogen 12 potravin s fytoestrogeny, které mohou přirozeně zvýšit hladinu estrogenu

12 potravin s fytoestrogeny, které mohou přirozeně zvýšit hladinu estrogenu

Martina Sznapková
18. 6. 2020
Jaká je hlavní funkce estrogenu, ženského pohlavního hormonu? Co je fytoestrogen a v jakých potravinách nejlepší fytoestrogeny najdete?
12 potravin s fytoestrogeny, které mohou přirozeně zvýšit hladinu estrogenu

Osnova:
Hlavní funkce estrogenu
Jak poznat nedostatek estrogenu?
Potraviny, které mohou přirozeně zvýšit hladinu estrogenu
1. Hrách
2. Sója
3. Tofu
4. Lněná semínka
5. Mléko a mléčné výrobky
6. Ořechy
7. Máta
8. Andělika lékařská
9. Kokosový olej
10. Losos
11. Batáty, hnědá rýže, quinoa
12. Chia semínka
Závěr

Co je estrogen

Estrogen je základním ženským pohlavním hormonem, k jehož přirozenému úbytku dochází v období menopauzy. S jeho nedostatkem se tak během života bude potýkat každá žena.

S tímto problémem se ale mohou setkat i mladší ženy. Pro to, aby naše tělo fungovalo, jak má, musí být hladina estrogenu vyvážená. Nesmíme ho tak mít příliš mnoho, nebo málo.

Hlavní funkce estrogenu

estrogen_zensky_pohlavni_hormon

Estrogen zajišťuje funkčnost reprodukčního systému, pravidelný menstruační cyklus, ovulaci, vývoj děložní sliznice i vývoj ženských sekundárních pohlavních znaků (růst prsou, boků a ochlupení). Je nezbytný během těhotenství a zajišťuje ochranu cév a kostí.

Zrychluje metabolismus a ovlivňuje naše sexuální libido.

Optimální hladina estrogenu v ženské krvi je 43 – 180 pg/ml. Zjistit, jakou máte hladinu estrogenu, může lékař odebráním krve a následným laboratorním vyšetřením hladiny hormonů.

Jak poznat nedostatek estrogenu?

jak_poznat_nedostatek_estrogenu

Trpíte vaginální suchostí, nepravidelnou menstruací nebo častými infekcemi močových cest? Často máte špatnou náladu a na sex nemáte ani pomyšlení? Možná, že je hladina estrogenu ve vašem těle příliš nízká.

Ženy s jeho nedostatkem mohou pozorovat také zmenšení ňader, ochlupení v oblasti tváře, návaly horka, zhoršení stavu pleti nebo problémy s pamětí.

Typickým obdobím, kdy k úbytku estrogenu v těle dochází přirozeně, je menopauza. Problém ale mohou mít i mladší ročníky, u kterých se nedostatek hormonu může projevit potížemi s otěhotněním nebo dokonce vymizením menstruace.

Potraviny, které mohou přirozeně zvýšit hladinu estrogenu

Hodnoty estrogenu se dají stabilizovat pomocí potravin, které obsahují takzvané fytoestrogeny.

Co jsou fytoestrogeny?

Fytoestrogeny jsou rostlinné látky podobné estrogenu, a právě proto dokáží ovlivnit jeho množství.

Ve kterých rostlinách je nejvíce fytoestrogenu?

1. Hrách

fytoestrogeny_zluty_hrach

Tato často opomíjená luštěnina obsahuje nejen zmíněné fytoestrogeny, ale také hořčík, železo, draslík, vlákninu i bílkoviny. Dokáže také pomoci tělu posílit imunitu, zpevnit kosti, regulovat cholesterol a dokonce zpomalit stárnutí. Pokud chcete zvýšit hladinu estrogenu ve vašem těle, neomezujte se pouze na hrách, ale zařaďte do svého jídelníčku všechny luštěniny.

2. Sója

fytoestrogeny_soja

V sóji najdeme biologicky aktivní látky, které pomáhají udržet hormonální rovnováhu v těle. Má totiž vysoký podíl již zmíněných fytoestrogenů. Sója je také významným zdrojem rostlinných bílkovin, pro které si ji oblíbili především vegetariáni a vegani.

3. Tofu

fytoestrogeny_tofu

Tofu je vyrobeno ze sójového mléka, a právě proto se i o něm musíme zmínit. Navíc je výborným zdrojem vápníku, omega-3 mastných kyselin, vitamínu B i železa.

4. Lněná semínka

fytoestrogeny_lnena_seminka

Lněná semínka a výrobky z nich obsahují nejen fytoestrogeny a omega-3 mastné kyseliny, ale také látky zvané lignany, které mají účinek srovnatelný se sójou. Tato malinká semínka se dokonce řadí mezi tzv. superpotraviny.

5. Mléko a mléčné výrobky

fytoestrogeny_mlecne_vyrobky

Kravské mléko má vysokou hladinu přírodních estrogenů, a to nejen z důvodu používání sóji při krmení krav. Mléčné výrobky obsahují vlákninu, jsou zdravé a chutné, ale není dobré to s nimi přehánět.

6. Ořechy

fytoestrogeny_orechy

Další z potravin, které obsahují rostlinné estrogeny ve větším množství, jsou oříšky. Nejvíce jich najdeme ve vlašských ořeších, pistáciích a arašídech. Ořechy jsou také bohaté na zdravé tuky a minerály, které podporují plodnost.

7. Máta

fytoestrogeny_mata

Máta není jen příjemným osvěžením v horkých dnech, ale také působí na hladinu estrogenu v těle. Máta, ať už čerstvá, ve formě čaje nebo sušená jako koření má negativní účinky na testosteron a snižuje jeho hladinu v organismu.

8. Andělika lékařská

fytoestrogeny_andelika_lekarska

Další bylinkou, která pomáhá zvýšit hladinu estrogenu, je andělika lékařská. Tato léčivka je nezaměnitelná pro své silné aroma. Využívá se také při potížích s trávením a nadýmáním, umí také uvolnit dýchací cesty.

9. Kokosový olej

fytoestrogeny_kokosovy_olej

Řadí se mezi takzvané zdravé oleje, obsahuje antibakteriální a protizánětlivé složky a dokáže dodat okamžitou energii. Nás ale zajímá hlavně proto, že obsahuje všechny nezbytné prvky pro správnou produkci hormonů. Lze jej použít do vaření a je vhodný i při smažení, je totiž stabilní i při vysokých teplotách, což znamená, že si i při smažení dokáže uchovat všechny své dobré vlastnosti.

10. Losos

fytoestrogeny_losos

Omega-3 mastné kyseliny, na které je losos bohatý, jsou nezbytné pro zachování hormonální rovnováhy a tělo si je samo nedokáže vyrobit. Navíc omega-3 mastné kyseliny podporují mozkovou činnost, růst i vývoj a mají protizánětlivé účinky.

11. Batáty, hnědá rýže, quinoa

fytoestrogeny_hneda_ryze

Jsou to potraviny, které v našich končinách nejsou příliš běžné, což je škoda. Řadí se totiž ke komplexním sacharidům, které umí dodávat energii a zároveň příliš nezvyšovat hladinu cukru.

12. Chia semínka

fytoestrogeny_chia_seminka

Malinká tmavá semínka, která se dají přidat snad úplně do všeho, co konzumujeme. Jsou bezlepková a mají vysoký podíl omega-3 mastných kyselin a vlákniny. Stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují cholesterol i krevní tlak.

TIP: Vyzkoušejte FEMINUS - přírodní doplněk stravy určený pro ženy v období menopauzy. Tento český doplněk stravy obsahuje bohatý mix vitamínů, minerálů a extraktů z bylin bojující s něpříjemnými příznaky ženského přechodu jako jsou návaly horka, noční pocení, ztráta energie a přibírání na váze. FEMINUS je nyní v akci s dopravou zdarma po celé ČR.

Koupit v akci

feminus_pro_optimalni_hladinu_estrogenu

Závěr

Je důležité uvědomit si, že vše, co jíme, má na hormony obrovský vliv. Pro hormonální rovnováhu jsou nezbytné zejména tuky, které pomáhají s produkcí hormonů.

Pokud se potýkáte s nedostatkem estrogenu, nebo už menopauza klepe u vašich dveří, zařaďte do svého jídelníčku luštěniny, sójové výrobky, semínka, zdravé oleje, oříšky i další potraviny obsahující fytoestrogeny.

Pomůžete tak svému tělu, aby se mohlo lépe vyrovnat se ztrátou hormonů.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru