Nacházíte se zde: Úvod Blog Estrogen Maca a její podivuhodné účinky na ženské tělo

Maca a její podivuhodné účinky na ženské tělo

Martina Sznapková
3. 4. 2023
Může se pyšnit tím, že patří mezi superpotraviny, ale také mezi afrodiziaka a adaptogeny (rostlinné produkty zvyšující odolnost organismu proti stresovým situacím). Souhrnně by se dalo říci, že Maca peruánská celkově posiluje psychickou i fyzickou kondici a zároveň je účinným afrodiziakem.
Maca a její podivuhodné účinky na ženské tělo

Obsah článku:
1. Druhy podle barvy kořene
2. Pomoc s neplodností v menopauze
3. Přírodní životabudič
4. Jak se Maca užívá?
5. Závěr

Maca je jednou z nejpodivuhodnějších rostlin jižní Ameriky, kterou cíleně konzumovali už staří Inkové před 6 000 lety. Patří mezi nejstarší a nejdéle pěstované rostliny, ale zapomenuta není ani dnes.

A pyšní se i dalším „nej“, je totiž jednou z nejvýše pěstovaných rostlin. Roste v Andách ve výškách od 3 000 až po 4 500 m. n. m.

V naší domovině je známá jako Řeřicha peruánská, Maca horská nebo také peruánský nebo brazilský ženšen. Protože stejně jako známější ženšen asijský je Maca všestranná a pomáhá tam, kde je zrovna potřeba.

Aby rostlinka přežila v drsné a nepropustné vysokohorské krajině, čerpá z půdy tolik živin, vitamínů a minerálů, kolik jen pojme, a to z ní pak činí velmi silnou a účinnou.

Maca je dvouletá asi 15 cm vysoká rostlina. Má podlouhlé listy a miniaturní světlé květy. Jejím plodem je oválný lusk, který nás ovšem nemusí příliš zajímat. Nejdůležitější je na ní to, co nejde vidět – kořen.

Druhy Macy podle barvy kořene

Její kořen vzhledově připomíná řepu, a právě v něm jsou koncentrované výživové složky. Známe mnoho botanických odrůd Macy peruánské, které se od sebe liší barvou. A tak není výjimkou, že se setkáme jak se světlými odrůdami, tak i s těmi tmavšími.

Nejčastěji má barvu podobnou bramboře, ale existují i varianty s kořenem bílé, růžové, žluté, červené nebo fialovo-černé barvy.

Světlejší druhy jsou sladší a oblíbenější pro svou chuť. V Peru se z nich vyrábějí různé pudingy, pasty nebo džemy. Čím tmavší kořen, tím hořčejší chuť, ale také větší účinky.

Nejsilnějším typem Macy je česky zvaná Maka černá, neboli Maca negra. Má fialovo-černou barvu a silný vliv na hormonální rovnováhu, potenci, psychickou odolnost, imunitu, libido ale také na paměť a koncentraci. Právě tento černý ekotyp má silné antioxidační účinky a pomáhá při dlouhodobém vyčerpání organismu.

Účinky Macy na tělo

Horská Maca má pozitivní účinky na hormonální, imunitní a nervový systém. Kořen žluté barvy působí v sexuální oblasti, zvyšuje plodnost, libido i erekci a pomoci může i při zvládání průvodních projevů menopauzy.

TIP: Hledáte kvalitní extrakt z kořene Macy doplněný o další bylinky, vitamíny a minerály? Vyzkoušejte FEMINUS - přírodní doplněk stravy určený pro ženy v období menopauzy. Tento český doplněk stravy obsahuje kromě kvalitního extraktu z Macy bohatý mix vitamínů, minerálů a dalších extraktů bojující s něpříjemnými příznaky ženského přechodu jako jsou návaly horka, noční pocení, ztráta energie a přibírání na váze. FEMINUS je nyní v akci s dopravou zdarma po celé ČR.

Koupit v akci

Maca pomáhá s neplodností i v menopauze

Toužíte po dítěti, ale vaše cesta vás k vytouženému potomkovi stále nevede? Zkuste to s Macou, která je užívána jako podpůrný prostředek při léčbě neplodnosti, a to nejen žen, ale i mužů. 

Může zvýšit pravděpodobnost početí a zároveň posiluje psychickou odolnost a působí při duševní vyčerpanosti a stresu, který bohužel marnou snahu o dítě často provází.

Její účinky na plodnost potvrzují i některé výzkumy. Byla například provedena studie na laboratorních myších, kterým byl podáván prášek z Macy. Samičkám dozrával větší počet vajíček, u samců se zase výrazně zvýšil počet spermií.

V jiné studii zase tablety s práškem z Macy užívali muži, kteří po čtyřech měsících vykázali vyšší objem spermatu i vyšší pohyblivost spermií, přitom jejich hormonální hladiny zůstaly nezměněny.

Maca má i další účinky, které ocení hlavně ženy. Patří mezi ně pomoc s úpravou menstruačního cyklu i zvládání projevů menopauzy, jako jsou návaly horka, noční pocení nebo podrážděnost.

Provedené studie naznačují, že tento téměř zázračný kořen pomáhá s ochranou našich kostí a je všeobecně známo, že se se zvýšeným rizikem osteoporózy potýkají právě ženy po menopauze. Těm může Maca pomoci také se snížením krevního tlaku.

Přestože se nejedná o hormon a v Mace nenajdeme fytoestrogeny ani látky podobné hormonům, díky alkaloidům, které obsahuje, podporuje hormonální rovnováhu.

Dokáže regulovat orgány s vnitřní sekrecí (hypofýza, hypotalamus, nadledvinky nebo pankreas) a působením na ně podporuje produkci potřebných hormonů, čímž zajišťuje vyrovnanou hormonální hladinu a celkově působí na hormonální systém. Více o spojitosti Macy a plodnosti si můžete přečíst v rozhovoru s MUDr. Markétou Matějkovou zde.

Maca - přírodní životabudič

Co se vlastně v kořeni Macy skrývá? Až ze 70 % jsou to sacharidy včetně vlákniny, osahuje také malé množství tuku a necelých 15 % proteinu složených z aminokyselin.


Maca je výborným zdrojem minerálů, kterých v sobě skrývá dokonce 31. Patří mezi ně například vápník, železo, hořčík, zinek, draslík, mangan, měď, fosfor i selen. A nechybí v ní ani vitamíny C, B1, B2, B3, B6, B12, E. Zároveň je bohatým zdrojem rostlinných sterolů schopných odbourávat špatný cholesterol.

Při pravidelném užívání Macy můžete očekávat posílení imunitního systému i tělesné vitality, snížení hladiny cholesterolu, zvýšení sexuální touhy, snížení stresu a pocitů úzkosti, celkové omlazení organismu a zlepšení psychické odolnosti a stavu vaší mysli.

Velmi oblíbená je také u sportovců, kterým pomáhá dostat se do kondice. Urychluje také regeneraci organismu po sportovních výkonech.

Jak se Maca peruánská užívá?

Maca je užívaná už staletí a originálních receptur, jak ji využít, je celá řada. Kořen Macy je na našem trhu k dostání jako doplněk stravy ve formě prášku, tobolek (které obsahují prášek) nebo extraktů. Samozřejmě ji můžeme najít ve složení doplňků stravy spolu s dalšími látkami.

V její domovině se čerstvě nasbírané kořeny pečou nebo suší a později se povaří. Sušený kořen má velmi dlouhou trvanlivost, lze jej uchovat až sedm let, aniž by ztratil své účinky. Zajímavostí je, že z Macy lze připravit i alkoholický nápoj zvaný Macachia.

Na našem trhu je k dispozici také extrakt v koncentraci 4:1. Je tedy čtyřikrát koncentrovanější, než je běžný prášek, a tím má také má vyšší koncentraci obsažených látek.

Prášek z Macy můžete sehnat ve dvou formách. Buďto sušený (dehydratovaný) prášek a nebo želatinizovaný prášek.

První jmenovaný, sušený prášek, zachovává většinu živin, ale může být obtížné ho strávit kvůli obsahu vlákniny.

Želatinizovaná Maca je lépe stravitelná, zpracovává se vařením a pro snadnější trávení se poté z ní pod tlakem odstraňuje vláknina. Během tohoto procesu ale přichází o některý živiny.

Macu lze do svého jídelníčku zařadit velice snadno, prášek z ní lze totiž přidat do téměř jakéhokoliv jídla, třeba do dezertů, salátů, oblíbených smoothie nebo jogurtů. Obvykle se doporučuje užít 1 kávovou lžičku prášku denně. U extraktů by mělo být uvedeno dávkování na obalu.

Závěr

To, že kořen z Macy konzumují lidé již 6 000 let, je nesporným důkazem o jejích blahodárných komplexních účincích na naše tělo i mysl. Také to svědčí o tom, že se jedná o prospěšnou rostlinku, která má univerzální použití a téměř žádné nežádoucí účinky.

Pokud Macu začnete užívat, může se při prvním užití objevit nadýmání. Brzy ale přejde a nejedná se o nic vážného, jen se vaše trávení vyrovná s tím, že přijalo nový potravinový doplněk, který musí zpracovat.

Není doporučeno užívat výtažky z kořene Maca při onemocnění, při nichž hrají roli estrogeny, jako je např. rakovina prsu, rakovina dělohy nebo endometrióza. Pozor by si měli dát i lidé s problémy se štítnou žlázou.

Některé zdroje uvádějí, že Macu mohou za dodržení doporučeného dávkování užívat úplně všichni, v 16. století ji dokonce Španělé, kteří obsadili Jižní Ameriku, podávali svým koním, aby se tamním drsným podmínkám lépe přizpůsobili.

Dosud ale není dostatek spolehlivých informací o bezpečnosti produktů z Macy v době těhotenství a kojení, v těchto případech je tak lepší se Mace vyhnout.

Pro většinu lidí je Maca velmi prospěšná rostlina. K dostání je v lékárnách, zdravých výživách i na internetu. Nic vám tak nebrání tento malý zázrak vyzkoušet.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru