Nacházíte se zde: Úvod Blog Estrogen Ašvaganda a jejich 5 překvapivých účinků na ženské tělo

Ašvaganda a jejich 5 překvapivých účinků na ženské tělo

Ašvaganda a jejich 5 překvapivých účinků na ženské tělo

Vitánie snodárná nebo Indický ženšen, i pod těmito názvy je známý nenápadný keř, jehož kořen má téměř zázračné účinky, které předčí mnohé léky a stimulanty.

Ašvaganda působí komplexně, a to díky tomu, že obsahuje tzv. withanolidy, tropanové alkaloidy, glykosidy, laktony, glycin, alanin, prolin, látky steroidního charakteru, tryptofan a cystin a také hojné množství minerálů a stopových prvků, například železo.

Ašvagandu hojně využívá nejstarší medicína na světě, ájurvédská medicína. Ájurvéda je prastarý léčebný systém, jehož cílem je přijít na původ onemocnění, vyléčit ho pomocí rostlin, aromaterapie a dalších technik a předcházet tomu, aby se nemoc vracela.

Že se nejedná o šarlatánství, ale účinný léčebný systém, dokazuje fakt, že Světová zdravotnická organizace zařadila Áujrvédu mezi platné léčebné systémy.

Vitánii používali už ve staré Mezopotámii jako afrodiziakum. Hojně užívána byla samozřejmě i v Indii a i dnes je zde s oblibou užívána jako antidepresivum.

Už její název napovídá, že se jedná o bylinu se silnými účinky. Pochází ze spojení dvou sanskrtských slov – ashwa je překladu kůň a gandha síla, tedy koňská síla.

Výrazně podporuje psychiku, paměť, sexuální sílu i imunitu. Škála jejích účinků je opravdu široká, představme si alespoň pět z nich:

1) Přírodní antidepresivum

Ašvaganda je někdy označována také jako přírodní valium. Traduje se totiž, že indičtí manažeři ji využívají místo valia, aby lépe zvládali stres. Dokáže uklidnit, ale zároveň také nabudit, člověk se tak stává vyrovnanějším a zároveň výkonnějším.

Svými účinky předčí mnohé chemické antidepresivum. Člověk se cítí mnohem vitálnější a zdravější, což jde ruku v ruce se zvýšenou radostí ze života. Zlepšuje mysl, pomáhá přemýšlet konstruktivně a optimisticky.

Když jsme ve stresu, naše tělo vytváří stresové hormony – kortizon a kortizol. Vyšší dávka kortizolu v krvi může způsobit ztrátu a oslabení svalové hmoty.

Může také podpořit dva nejčastější faktory, které vedou ke stárnutí, a to vznik vrásek a kognitivních poruch. Ašvaganda minimalizuje sekreci kortizolu, čímž tělo proti stresu brání.

Přízvisko „snodárná“ nemá Vitánie jen tak. Pomáhá totiž k lepšímu spánku a k dobré psychické kondici. Ašvaganda totiž zklidňuje organismus a posiluje nervovou soustavu, což má přímý vliv na plnohodnotný spánek.

Pomůže také, pokud právě procházíte procesem učení a už na vás z toho všeho padá splín. Zároveň totiž působí i na mozek – zlepšuje paměť i koncentraci a z dlouhodobého hlediska zpomaluje degeneraci mozkových buněk. Pro studenty je tak výborným pomocníkem.

2) Být stále mlád

Je prokázáno, že Vitánie snodárná zlepšuje fyzickou i duševní kondici seniorů a zpomaluje proces stárnutí, protože pozitivně působí na funkce mozku. Její antioxidační působení je založeno na neutralizaci volných radikálů, které se pohybují v lidském těle a tím chrání buňky organismu před jejich negativním vlivem.

Za tímto účelem lze Ašvagandu užívat i preventivně. Předejdete větší zapomnětlivosti a zlepšíte svou paměť. Léčí nervové buňky a při pravidelné konzumaci chrání tělo před některými problémy spojenými s věkem, jako je Alzheimerova a Parkinsonova choroba.

3) Ašvagandu ocení hlavně ženy

Tato bylinka je vhodná pro obě pohlaví, pro ženy má ale trošku širší využití. Ať už se jedná o stres a duševní napětí, kterým sice muži i ženy trpí stejně, pro ženy je ale obtížnější se s nimi vyrovnat.

Po Ašvagandě šáhnou zejména zralé ženy, které čelí problémům spojeným s menopauzou, zabraňuje totiž jejím průvodním projevům. Hormonální nerovnováha způsobuje návaly horka, úzkosti, deprese, poruchy spánku…

Ašvaganda působí na endokrinní systém a pomáhá normalizovat sekreci hormonu, čímž tyto příznaky zmírňuje.

Po krásných vlasech s minimem šedin touží snad každá žena. Málokoho by ale napadlo, že i v tomto ohledu může Vitánie pomoci. Jedním z důvodu ztráty vlasů je právě stres, se kterým, jak už víme, umí Ašvaganda zatočit.

Umí ale také zlepšit trávení a tím i absorpci živin do těla, což se projeví zdravější pokožkou a lesklejšími vlasy. Zabraňuje také ztrátě pigmentu melaninu, který zajišťuje barvu vlasů. Čím více melaninu, tím tmavší vlasy, ale také méně šedin.

Ašvagandu můžete najít ve složení šampónů a kondicionérů, protože podporuje růst vlasů. Použít se dá dokonce v boji proti lupům a dalším kožním problémům pokožky hlavy.

4) Ašvaganda jako účinné afrodiziakum

Vitánii ocení obě pohlaví jako afrodiziakum. Sexuální přínosy této bylinky jsou zmíněny i v Kámasútře, potvrzují je ale také moderní studie. Zvyšuje libido a podporuje plodnost.

Dokáže si dokonce poradit i se sexuálními poruchami, jako je frigidita nebo impotence. Ženám v přechodu pomáhá vyrovnat se se ztrátou hormonů.

Pomáhá otěhotnět tím, že prokrvuje pánev. U mužů má pozitivní vliv na potenci, zvyšuje kvalitu spermií a dokáže pomoci s předčasnou ejakulací. V neposlední řadě zvyšuje chuť na sex, což platí pro muže i ženy.

5) Antioxidant, který snižuje krevní tlak

Vysoký obsah železa, které Ašvaganda obsahuje, zvyšuje počet krvinek v těle. Pomáhá udržet hladinu krevního cukru a snížit cholesterol v krvi, kterou díky svému antioxidačnímu působení pročišťuje.

Pochlubit se tato bylinka může dokonce i antivirovými, protizánětlivými a baktericidními účinky. Detoxikačně působí díky své schopnosti pročišťovat játra a podporovat jejich funkci, vhodná je proto také po ukončení léčby antibiotiky.

Má imunostimulační účinky na aktivitu kostní dřeně, podporuje zvýšení počtu bílých krvinek a sekreci některých enzymů.

Dokonce může pomoci i pacientům, kteří procházejí léčbou rakoviny. Během chemoterapie zvyšuje tvorbu bílých krvinek a u některých druhů rakoviny zamezuje vzniku dalších nádorových buněk.

Závěr

Ašvagandu seženete v různých formách, jako tinkturu nebo třeba jako doplněk stravy. I přesto, že je tropickou rostlinou, vypěstovat si ji můžete i na parapetu nebo zahrádce. Má ráda přímé slunce a venku vydrží celé léto. Není ale mrazuvzdorná. K tomu, aby se jí dařilo, potřebuje jen obyčejnou zeminu a pravidelnou zálivku.

Dalo by se říci, že má Ašvaganda přímo kouzelné účinky a je až k nevíře, jak široké je její spektrum. Ale i s touto bylinou je třeba zacházet s mírou a nekonzumovat ji ve velkém množství.

Vyhnout by se jí určitě měli lidé, kteří nedávno podstoupili operaci nebo podstupují jakoukoli léčbu. Vhodná také není pro pacienty trpící HIV nebo AIDS, těhotné a kojící ženy a ty, kteří užívají léky na uklidnění nebo trpí respiračními problémy. 

 

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru