Nacházíte se zde: Úvod Blog Zdraví 10 nejčastějších příznaků menopauzy

10 nejčastějších příznaků menopauzy

Redakce FEMINUS
7. 2. 2019
Menopauza přináší v životě ženy zásadní změny. Jedná se o fyziologický děj, kdy ženské orgány přestávají plnit svou hlavní funkci. Přípravu na těhotenství a schopnost otěhotnět. Menopauza přestavuje konec menstruace.
10 nejčastějších příznaků menopauzy

Osnova:
1. Poruchy menstruačního cyklu
2. Návaly horka
3. Vaginální změny – suchost
4. Změna nálady a deprese
5. Další fyzické a duševní změny ve středním věku
6. Nespavost
7. Nízká sexuální touha
8. Zvýšení hmotnosti
9. Suchá kůže a vlasy
Závěr:

Příprava na menopauzu v ženském těle probíhá několik let. Tyto roky (přibližně 5 let dopředu) se mohou objevovat příznaky menopauzy. Je těžké určit, jaké změny jsou součástí poklesu hormonů v těle a které součástí stárnutí. Příznaky se mohou také překrývat.

Vaginální suchost může přispět k problémům se sexem a časté noční návaly mohou být faktorem nespavosti. Návaly horka a vaginální suchost jsou nejčastější příznaky spojované s menopauzou.

Mezi další příznaky patří poruchy spánku, bolesti při močení, sexuální dysfunkce, změny nálady a tím pádem i zhoršená kvalita života.


Jaké jsou nejčastější projevy menopauzy?

1. Poruchy menstruačního cyklu

Děloha je tvořena svalem. Při perimenopauze se děloha mírně zmenšuje a vnitřní vrstva tkáně se už nevytváří a je tedy narušen pravidelný měsíční cyklus. V časných fázích se může menstruační cyklus zkrátit. Období začínají dříve, než byste očekávaly.

Začátek menstruace se může lišit, může dojít i k nepravidelnostem a nemusí to nic znamenat. Pokud se ale menstruace nedostaví ani po více než 3 měsících, může to naznačovat příchod menopauzy. 
Ani to, ale není jisté. Téměř 20 % žen má po této „přestávce“ opět menstruační cyklus pravidelný.

2. Návaly horka

Návaly horka jsou také nazývány jako vazomotorické příznaky. Návaly mohou začít v perimenopauze nebo mohou začít po uplynutí poslední menstruace. V průměru trvají 3–5 let, ale některé ženy s nimi mají problémy i poté.

Zdrojem návalů je hypotalamus. Jedná se o část mozku řídící tělesnou teplotu. Pro 15 % žen trpících nejtěžší podobou návalů je to velmi nepříjemné. Jedná se o ženy s chirurgickou menopauzou a ženy užívající tamoxifen. Tamoxifen je lék k prevenci rakoviny prsu.

Jaké jsou vnější příznaky návalů? Mezi příznaky patří pocení a růžová nebo zčervenalá pleť. Tyto příznaky dávají najevo snížení produkce hladiny estrogenu v ženském těle. Návaly horka může doprovázet bolest srdce, pocity úzkosti, napětí nebo pocity strachu.

Ženy si na tyto příznaky často ztěžují právě před tím, než se dostaví návaly horka. Návaly horka během spánku nazývané noční pocení, mohou narušit spánek, což zhoršuje jeho kvalitu a může působit na změnu nálady.

3. Vaginální změny – suchost

 

Snížená hladina estrogenu způsobuje ztenčování vaginální výstelky a zmenšování vaginální sekreci. Vagína se tak stává kratší a užší. Z této změny pramení nepříjemné problémy. Vagína je pak suchá a způsobuje tím bolest při sexuálním styku.

Může se následně projevit i zánět vaginální stěny, je potřeba tento stav léčit. Důležité je se při problémech v sexu poradit s lékařem. Existuje celá řada jiných stavů nežli menopauza, které mohou bolesti způsobovat.

Odborníci běžně radí, že častá sexuální stimulace může přispět ke zdraví vagíny a udržet ji více pružnou.

TIP: Vyzkoušejte FEMINUS - přírodní doplněk stravy určený pro ženy v období menopauzy. Tento český doplněk stravy obsahuje bohatý mix vitamínů, minerálů a extraktů z bylin bojující s něpříjemnými příznaky ženského přechodu jako jsou návaly horka, noční pocení, ztráta energie a přibírání na váze. FEMINUS je nyní v akci s dopravou zdarma po celé ČR.


Koupit v akci

4. Změna nálady a deprese

Výkyvy nálad jsou častější v období perimenopauzy než v pozdějších fázích posmenopauzních let, kdy se hormony vaječníků stabilizují na nízkou úroveň.

Přímá vazba mezi sníženou hladinou estrogenu a změnou nálad nebyla dokázána. Hormonální změny, ale způsobují vykolejení z běžného životního rytmu ženy.
Změny nálad znamenají v jednu chvíli radost, o chvíli později pláč a deprese. Ženy během svého života trpí depresemi častěji než muži.

Na ženu navíc působí další faktory. Může se jednat o odstěhování dětí, profesní odpovědnost, nemoci, smrt rodičů nebo samotný proces stárnutí. Všechny tyto vlivy zanechávají na ženě negativní pocity a mohou spustit hormonální výkyvy.

5. Další fyzické a duševní změny ve středním věku

Některé nejčastější změny ve středním věku jsou často připisovány menopauze, ale nemusí tomu tak být. Změny nemusí plynout z kolísající nebo snižující se hladinou hormonů menopauzy. Mezi nejčastější změny patří změny nálady a deprese, nespavost a jiné potíže se spánkem. Další pozorované změny jako jsou kognitivní a paměťové problémy nebo pokles sexuální touhy jsou často spojovány s menopauzou.

Mezi fyzické změny můžeme zařadit zvýšenou hmotnost, inkontinenci moči, palpitaci srdce, suchou kůži a vlasy, případně i bolesti hlavy.

Nemusí se nutně jednat o problémy při menopauze. Zamyslete se nad tím, kolik mužů má podobné problémy při poklesu hormonů kolem 50 let věku. Může se jednat o příznaky přirozeného stárnutí.

6. Nespavost

 

Častým problémem žen v menopauze je probouzení se ze spánku. Co během spánku konkrétně způsobuje toto probuzení není dosud známo. Některé ženy uvádějí, že vlivem nočního pocení si propotí peřinu a tento nepříjemný pocit je probudí.

I přes noční pocení některé ženy spí bez probuzení. Návaly horka i tak ovlivňují nejzdravější fázi spánku.

7. Nízká sexuální touha

Pohlavní styk může postupem věku ubývat z různých důvodů. S věkem se snižuje průtok krve do genitálií, a právě to může být důvodem k menšímu sexuálním chtíči. Ženy, které mají potíže se spánkem, jsou nevyspané a nemají na sex jednoduše ani pomyšlení.

Vaginální suchost zase způsobuje nepříjemné bolesti při pohlavním styku. Inkontinence moči zapříčiní rozpaky snižující přitažlivost při sexu.

8. Zvýšení hmotnosti

Nebylo sice prokázáno, že nabírání váhy přímo souvisí s menopauzou, ale můžeme se domnívat, že ano. Postupem času, jak tělo stárne, je člověk méně fyzicky aktivní a přibírá.

9. Suchá kůže a vlasy

Mnoho žen má ve středním věku problémy se suchou kůži. Může to způsobovat nízká hladina estrogenu. S věkem se snižuje schopnost kůže zadržovat vodu a produkovat olej. Existuje ale jen málo důkazů, že má hladina estrogenu přímý vliv na suchou pokožku a vrásky.

10. Vypadávání vlasů

Vlasy v období menopazy dostávají zabrat, proto mohou ženy pociťovat zvýšené vypadavání vlasů.

Koupit v akci

 

Závěr:

Podívaly jsme se na 10 nejčastějších příznaků menopauzy. Jak jste se mohly dočíst, některé příznaky s menopauzou mohou úzce souviset, jiné mohou být způsobeny jinými obtížemi. Každou pochybnost konzultujte s lékařem. Nezapomínejte také na to, že i v pozdějším věku můžete vést plnohodnotný život.

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru