Nacházíte se zde: Úvod Blog Estrogen 12 tipů, jak zmírnit symptomy menopauzy

12 tipů, jak zmírnit symptomy menopauzy

Martina Sznapková
30. 10. 2019
12 tipů, jak zmírnit symptomy menopauzy

Menopauza, klimakterium nebo lidově ženský přechod. Různé názvy, různé projevy a jedna jediná příčina - útlum funkce vaječníků, v důsledku čehož se snižuje tvorba hormonů estrogenu a progesteronu.

Období v životě každé ženy, kdy ztrácí menstruaci a přestává být plodnou, často doprovází nepříjemné příznaky, jako je noční pocení, ztráta libida, návaly horka, nespavost nebo deprese.

Přitom platí, že čím dřív ženy rozpoznají, že u nich menopauza nastává, tím větší šanci mají na zmírnění jejích příznaků.

Cokoliv, co se týká menopauzy, nelze paušalizovat. Dobu jejího nástupu, projevy, délku i intenzitu ovlivňuje řada faktorů. Patří mezi ně například životní styl, genetika, ale také zeměpisná poloha. Platí totiž, že čím severněji ženy bydlí a tím pádem mají i světlejší pleť, tím je u nich vyšší riziko potíží spojených s menopauzou.

Co se děje v těle během menopauzy?

Klimakterium sebou přináší změnu hormonální rovnováhy v těle. Vaječníky přestávají pracovat a plnit svou funkci a tím dochází ke ztrátě hlavního zdroje estrogenu, ženského pohlavního hormonu. Zároveň se také snižuje hladina mužského pohlavního hormonu, testosteronu, který v malé míře najdeme i v ženském těle.

To vše na naše tělo působí a je velmi individuální, jak se s tím organismus vyrovná. Někdo příznaky menopauzy téměř nepocítí, většina žen se ale jejím průvodním projevům nevyhne.

Kdy menopauzu očekávat?

Kdy takzvaný „přechod“ očekávat? Ani na tuto otázku nelze jednoznačně odpovědět. U každé ženy nastupuje menopauza v jinou dobu. Zatímco některé ženy přestanou menstruovat v době, kdy ještě nepřesáhly padesátku, u jiných je ještě v pětapadesáti vše jako dřív.

Období menopauzy obvykle nastane šest až sedm let před poslední menstruací. Tu ženy většinou mají mezi 49. a 55. rokem života.

Jak tedy bezpečně poznat, že se jedná o menopauzu? Zeptejte se svého gynekologa, který provede krevní testy, které odhalí hladiny hormonů v krvi.

Průvodní projevy menopauzy

Asi nejznámějším průvodním projevem menopauzy jsou návaly horka. Rozhodně se ale nejedná o jedinou obtíž spojenou s přechodem. Naopak, je jich celá řada!

Klimakterium často ovlivňuje spánek. Ženy se mohou potkat s nespavostí, ale také s jinými spánkovými poruchami. S potížemi se spánkem souvisí také noční pocení, návaly horka, únava nebo ospalost.

A menopauza se podepisuje také na psychice. Ženy mohou být psychicky nevyrovnané, nervózní, podrážděné a mohou bojovat také s depresemi.

Často dochází ke změnám v partnerském životě. Může za ně snížená chuť na sex nebo bolesti při styku způsobené suchostí v pochvě.

Mezi další projevy patří bušení srdce, přibývání na váze nebo zadržování vody v těle.

Naštěstí jde těmto nepříjemným projevům čelit i bez hormonální léčby. Přinášíme 12 tipů, jak na to.

1. Základem je zdravý životní styl

Nejen jídlo, pití, kouření, ale také pohyb, čerstvý vzduch neb přístup k životu. To vše si můžeme představit pod pojmem životní styl, a jak víme, měl by být zdravý.

Pokud jste až dosud na zdravý životní styl příliš nelpěla, měla byste svůj přístup změnit. Ale pozor, nečekejte na menopauzu, čím dříve, tím lepe!

Někteří lékaři dokonce doporučují, aby ženy s úpravou jídelníčku začaly už po čtyřicítce, aby se organismus stihl na hormonální změny připravit.

Nic ale nesmíte uspěchat ze dne na den. Vaše tělo má už tak dost práce s poklesem hladiny ženských hormonů, proto je nutné na zdravý životní styl přejít zlehka a postupně, aby tělo nebylo ještě více zatíženo.

2. Zapomeňte na ostré koření, hlídejte si cholesterol a solte s mírou

Z jídelníčku zralých žen by v tomto životním období měla zmizet silně kořeněná a pálivá jídla, která způsobují návaly horka.

Právě v období menopauzy je nejvyšší čas začít hlídat svůj cholesterol. Proto je vhodné z jídelníčku vyřadit nebo alespoň omezit konzumaci tučného masa, sýrů a smažených jídel. Plnotučné mléko nahraďte alespoň polotučným. Tuk by měl tvořit maximálně třicet procent denního příjmu energie. Dost bílkovin a málo tuku mají lehká bílá masa, jako je maso kuřecí, krůtí nebo králičí.

Pozor si dejte také na sůl. Potraviny, které obsahuji hodně soli, totiž zvyšují krevní tlak. Velice záludná je sůl skrytá v potravinách, jako jsou sojové omáčky, maggi, balkánský sýr, uzeniny nebo instantní a konzervovaná jídla.

3. Dodejte tělu kvalitní vitamíny, minerály a extrakty z bylin

Možná jedním z nejjednodušších způsobů, jak přirozeně bojovat s negativními příznaky menopauzy, je dodat tělu nezbytné vitamíny a minerály. Hlavním cílem by mělo být získávat veškeré důležité mikroživiny z potravy a to především ze zeleniny a ovoce.

Pokud se Vám ale zdá, že máte problém získat veškeré vitamíny pouze z jablka a rajčete, potom je dobrá volba sáhnout po vhodném doplňku stravy. Zejména u minerálních látek je někdy velmi obtížné je získat pouze z běžné stravy.

A na které vitamíny, minerály a extrakty z bylin se máte zaměřit, pokud chcete snížit negativní příznaky menopauzy? Pojďme si představit nejlepší látky:

- Zinek
- Vitamín D3
- Vitamín B3, B6 a B12
- Vitamín E
- Vitamín C
- Theobromin
- Muira puama
- Andělika Čínská
- Kotvičník zemní
- Maca Peruánská
- Indický Ženšen
- Damiána Pravá

Chcete všechny v jednom doplňku stravy? Vyzkoušejte 100 % přírodní produkt FEMINUS vyrobený v České republice, který má prokazatelný vliv na zmírnění negativních příznaků menopauzy a zvýšení energie a libida. FEMINUS si můžete zakoupit kliknutím na tlačítko zde.

 

Vyzkouším FEMINUS

 

4. Vsaďte na sóju, vlákninu i mléčné výrobky

Rozhodně do svého jídelníčku nezapomeňte zařadit sójové výrobky, například sójové mléko nebo tofu. Sója totiž obsahuje vysoké hladiny estrogenových sloučenin (izoflavony), které napodobují přirozený estrogen a pomáhají tak zmírnit příznaky klimakteria.

Cholesterol pomáhají snížit potraviny, které obsahují hodně vlákniny (ovoce, zelenina, celozrnné výrobky apod.) a omega-3 nenasycené kyseliny (ryby, ořechy, semínka a řepkový nebo olivový olej).

Důležité je doplňovat vápník, a to pomocí mléčných výrobků. Ty by měly zahrnovat 2 až 4 porce každý den. Vápník lze získat také z ryb, luštěnin nebo brokolice. Vhodné je přijímat až 1 200 miligramů vápníku za den!

5. Pozor na alkohol

Vyhnout se alkoholu je dobré nejen kvůli zdraví, ale také postavě. Udržet si štíhlou linii právě v tomto období je velice obtížné, v důsledku úbytku hormonů se u žen začíná vytrácet typicky ženská postava, tuk se ukládá v oblasti břicha a metabolismus se celkově zpomaluje. A alkohol znamená zbytečné kalorie navíc.

Navíc nepřispívá ani psychické pohodě, která je v menopauze ve značném ohrožení. Může sice dočasně zvednout náladu, ale v dlouhodobém horizontu patří mezi nejčastější spouštěče úzkosti a deprese.

6. Tabák zhoršuje projevy menopauzy

Kuřačky mají v přechodu mnohem silnější menopauzální projevy než ženy, které nekouří. Tabák obecně zhoršuje všechny klimakteriální problémy, a to nejen návaly horka, ale i podrážděnost, noční pocení, úzkost a deprese.

7. Pohybem k fyzické i psychické kondici

Svalová hmota je v menopauze „v ohrožení“, a proto je třeba si vybrat vhodnou pohybovou aktivitu, která pomůže svalovou hmotu udržet. Jen aerobní aktivity obvykle nestačí, vhodné je spíše posilovací cvičení.

Pokud celoživotně nesportujete, nesnažte se najednou podávat heroické výkony. Pohyb, ať už jakýkoli, by vás měl hlavně bavit, jinak u něj dlouho nevydržíte.

Začněte třeba chůzí, kterou budete postupně zrychlovat, zkuste pilates nebo jógu. Nezapomínejte ale ani na posilování. Pro začátek postačí lehké posilování s váhou vlastního těla večer u televize.

Pravidelný pohyb má ještě jednu nespornou výhodu – zvyšuje nejen fyzickou, ale i psychickou kondici, dodává dobrou náladu a okysličuje celé tělo.

8. Hormonální jóga umí zázraky

Pokud se právě zamýšlíte, do jakého cvičení se pustit, máme pro vás osvědčený tip – zkuste hormonální jógu. Nejen, že pomáhá k posílení těla i mysli, ale je také výborným pomocníkem v boji proti hormonální nerovnováze.

Pravidelným cvičením hormonální jógy se hladiny hormonů vrací do rovnováhy. Výsledkem je zvýšení hladiny estrogenu, stimulace ovulace, snížení únavy a zlepšení látkové a energetické výměny.

Hormonální jóga je vhodná pro všechny ženy po 35. roku života, kdy začíná hladina estrogenu klesat. Účinnou pomocí je také pro ženy s bolestivou menstruací, jejíž průběh zlepšuje v poměrně krátké době.

Dokáže také dopomoci k pravidelnému menstruačnímu cyklu, který ženám s delším cyklem zkracuje. Některé zdroje dokonce uvádějí, že pravidelným cvičením předejdete nočnímu pocení a zlepšíte kvalitu své pleti, vlasů i nehtů.

9. I bylinky umí ovlivnit hormonální systém

Nejste zrovna přírodně založený typ, který sáhne spíše do lékárničky, než po bylinkách? Dejte jim šanci, určitě váš svými účinky překvapí. Pro boj s menopauzou je jich vhodných hned několik.

Například Řeřicha peruánská, neboli Maca. Je to prastará peruánská léčivá bylina, která zvyšuje fyzickou i duševní kondici a je unikátní tím, že umí dostat do rovnováhy steroidní hormony jako je testosteron, progesteron a estrogen.

Má dobrý vliv na celý endokrinní systém. Je důležité zdůraznit, že i když má výrazné účinky, neobsahuje žádné hormony a pomáhá tak výhradně přírodní cestou.

Další zajímavou bylinkou je Dong quai, česky Andělika čínská. Jedná se o čínskou bylinu, která celkově podporuje hormonální systém. Působí jako analgetikum, které zmírňuje menstruační bolesti. Zároveň stimuluje krevní oběh a působí relaxačně na svaly.

Všechny uvedené bylinky můžete najít v přírodním doplňku stravy FEMINUS. Více informací zde: www.feminus.cz.

10. Pořádně se vyspěte

Pořádně se vyspat? To se lehce řekne, ale pokud mezi příznaky menopauzy patří noční pocení a návaly horka, není to nic jednoduchého.

Poradíme, jak na to. Před spaním se vyhněte pálivým jídlům, která způsobují pocení a mohou vyvolat návaly horka. Už odpoledne omezte kofein a nezapomínejte ani na ten skrytý ve slazených nápojích nebo černém čaji.

Pokud spíte v přetopené ložnici, pravděpodobně se v noci budíte horkem a žízní. Příliš velký chlad ale také není ideální a vhodná teplota místnosti na spaní je mezi 16 a 18 °C.

V horkých letních nocích může pomoci menší ventilátor, který zajistí cirkulaci vzduchu. I v zimě nezapomeňte před spánkem vyvětrat.

Nastavte svému tělu pravidelný spánkový režim. Vstávání a usínání ve stejný čas dává tělu pravidelný rytmus a udržuje fyziologické hodiny v rovnováze.

Snažte se také vyhnout „poobědové dvacetiminutovce“, krátké zdřímnutí během dne může zabránit kvalitnímu nočnímu spánku.

11. Nezanevřete nad sexem!

Nepříjemné pocity při sexu, sucho v pochvě, tlak, podráždění a pálení. Takové projevy menopauzy pociťuje asi polovina žen a je logické, že příliš chuti na intimní hrátky proto nemají.

Nedostatek estrogenu způsobuje slábnutí vaginální stěny a snížení vlhkosti. Dbejte na dostatečný příjem vitamínu E a lněného oleje, které zároveň pomáhají i při močových problémech.

Nepříjemné sucho může odstranit aplikace estrogenu přímo do pochvy – přípravky jsou dostupné v tabletách, krému nebo ve formě kroužku. Někdy ale postačí obyčejný lubrikant a přípravky s obsahem hormonů nejsou potřeba.

Je také prokázáno, že některým ženám se vrátí sexuální touhy pomocí vibrátorů a jiných sexuálních pomůcek. Proč právě teď nezkusit něco, na co jste dřív třeba ani nepomyslely?

12. Vyhněte se stresu, nikam se nežeňte

Právě v menopauze je velmi snadné propadnout depresím. Nesnažte se stihnout všechno! Nebudete mít důkladně uklizeno? Nepořádek nikam neuteče. Nedělní oběd nemusí být „sváteční“. Udělejte si čas sama na sebe!

Vyzkoušejte třeba zmíněnou jógu, masáže, pilates či relaxační techniky. Pomohou vám zvládnout emocionální stres, který může být další příčinou návalů a pocení.

Menopauza a změny, které přináší, jsou samy o sobě stresující událostí. Nezůstávejte na všechno sama, svěřte se přátelům, nestyďte se vyhledat terapeuta nebo si promluvit s lékařem.

Závěr

Jen málokterá žena může říci, že příznaky menopauzy nijak nepocítila. Drtivá většina se s jedním nebo i více příznaky setká, ať už se jedná o příznaky na úrovni fyzické nebo psychické.

Držte se našich rad a bojujte s nimi. Menopauzu lze prožít, ne jen přežít!

Zpět na přehled

Mohlo by vás zajímat...

Přírodní adaptogeny a jejich účinky na ženské tělo

27. 3. 2024 Doporučujeme
Adaptogeny jsou přírodní látky, které pomáhají lidskému organismu lépe zvládat fyzickou i psychickou zátěž. Zkrátka nám pomáhají se lépe adaptovat. Jaké jsou neúčinnější adaptogeny, co dokážou a jak je užívat? Odpovědi najdete v dnešním článku, ve kterém se také zaměříme na to, jak adaptogeny…

Přečíst článek

Jak spalovat viscerální tuk?

27. 7. 2023
Viscerální tuk. Bílá tuková tkáň, která obklopuje tělesné orgány a bývá na místech, kde by se vyskytovat neměla. Obaluje například střeva, játra či srdce. Viscerální tuk má řadu záludností a vede ke vzniku řady zdravotních problémů.

Přečíst článek

Objednat FEMINUS

 
Balení na měsíc (60 tablet)

Balení na měsíc (60 tablet)

Doprava zdarma

Doprava zdarma

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

Garance spokojenosti nebo vrácení peněz

 

Jednorázový nákup

Balení na měsíc (60 tablet)

Jednorázový nákup
Jednorázový nákup
569 Kč za celé balení

Pravidelný měsíční odběr

Balení na měsíc (60 tablet) / zasílání každý měsíc
Doprava zdarma

Jednorázový nákup
Pravidelně přímo do schránky – kdykoliv zrušíte
569 Kč 494 Kč za celé balení Každý měsíc ušetříte 75 Kč

Otázky a odpovědi

Pro koho je FEMINUS vhodný?+

Produkt FEMINUS je určen pro všechny ženy, které trápí nepříjemné příznaky menopauzy nebo zvýšená únava a nedostatek energie. Mladším ženám pomáhá zejména zmírnit premenstruační syndrom, zvyšuje jim energii, vitalitu a libido. U žen v období menopauzy zase snižuje nepříjemné příznaky klimakteria jako je nekvalitní spánek, časté návaly horka a dodává jim energii.

Za jak dlouho pocítím první účinky? +

Tento fakt je hodně individuální. Záleží na mnoha faktorech. Rozhodující je Váš věk, fyzická kondice, stravovací návyky apod. FEMINUS obsahuje ověřené látky na podporu ženské vitality, energie a snížení příznaků menopauzy. Dle dosavadních zkušeností, se nejrychlejší účinky dostavují během dvou týdnů, většina žen však pocítí rozdíl po jednom až dvou měsících užívání..

Proč musím brát dvě tablety denně?+

Nechceme dělat nic napůl. Abychom měli jistotu, že Vám FEMINUS opravdu pomůže, musí obsahovat dostatek všech účinných látek ve správném poměru. Dané množství nejsme schopni dát do jedné tablety. Pokud si zapomenete vzít tabletu ráno, hlavu si z toho nedělejte, bez problému si můžete vzít večer dvě tablety najednou.

Má FEMINUS vedlejší a nežádoucí účinky? +

FEMINUS je 100% přírodní produkt, který se skládá pouze z vitamínů, minerálů a extraktů z bylin. Hlavní síla produktu je především jedinečná kombinace těchto látek a objem, ve kterém jsou obsaženy. Všechny složky jsou v lékárnách běžně dostupné a lékaři velmi často doporučované. Pokud nejste na žádnou ze složek v produktu alergická, je pro Vás FEMINUS naprosto bezpečný.

Nemusíte se tedy obávat, žádné vedlejší účinky Vám nehrozí.

PS: Jako téměř každý doplněk stravy je i FEMINUS nevhodný pro těhotné a kojící ženy. Z důvodu obsahu Macy by neměli produkt užívat ženy s endometriózou a myomatózní dělohou. A z důvodu obsahu kotvičníku zemního není vhodný při současném užívání léků na ředění krve.

Je FEMINUS k dostání v lékárnách?+

Ano, doplněk stravy FEMINUS je certifikovaný státním zdravotním ústavem v Praze a je běžně dostupný i v online lékárnách v Česku a na Slovensku. Nicméně zde na našich stránkách si můžete zakoupit produkt přímo od výrobce za nejlepších podmínek a s přidanou hodnotou v podobě dárků, či slevy za pravidelné objednávky.

O nás

Naším cílem bylo vytvořit kvalitní produkt a služby okolo něj, které pomáhají dělat život lepší či jednodušší. Produkt, za který se nikdy nebudeme stydět a který budeme sami používat. Dali jsme si za cíl vytvářet dlouhodobé a hlavně spokojené zákazníky. Spokojenost kupujícího je vždy na prvním místě, protože víme, že nejlepší reklama je vždy pozitivní recenze či doporučení spokojeného zákazníka.

Více o nás

Nahoru