5 TOP potravin, které obsahují vitamin E | FEMINUS - přírodní doplněk stravy pro ženy

5 TOP potravin, které obsahují vitamin E

Martina Sznapková Martina Sznapková — 
5 TOP potravin, které obsahují vitamin E

Osnova:
Vitamin E, k čemu je potřeba?
Kolik „éčka“ potřebujeme?
Nedostatek vitaminu E
Top potraviny, které tělu dodají pořádnou dávku „éčka“
Kde vitaminu E najdeme nejvíce?
Rostlinné oleje
Špenát
Oříšky a semínka
Mango
Rajčata
Závěr

Vitamin E byl mezi vitaminy zařazen v roce 1922, a to jako pátý v pořadí, proto nese označení E. Vitamin E je vlastně souhrnné označení více látek, takzvaných tokoferolů, které mají podobný účinek. Jejich nejvýraznější vlastností je ochrana buněk před volnými radikály.

Lidově se „éčku“ říká také vitamin plodnosti nebo vitamin lásky. I jeho název „tokoferol“ pochází z řeckých slov „tokos“, tedy porod a „pherein“, což znamená nésti.

Někdy je označován jako vůbec nejdůležitější antioxidant v těle. Dělí se na dvě formy - tokoferoly a tokotrienoly.

Vitamin E, k čemu je potřeba?

Jeho nejdůležitější vlastností je, že v našem těle působí jako účinný antioxidant, který chrání buněčné membrány před poškozením. Pro lidské zdraví je proto nezbytný.

Kromě toho, že chrání buňky před oxidačním poškozením, také příznivě působí na imunitní systém a pomáhá předcházet některým chronickým onemocněním.

Je nezbytný pro zdravou kůži i vlasy a dokonce snižuje symptomy PMS. Ovlivňuje správné fungování mozkových funkcí, je důležitý pro náš zrak a působí proti srážení krve.

„Éčko“ také optimalizuje využití vitaminu A. Některé zdroje dokonce uvádějí, že pomáhá zpomalovat stárnutí.

Kolik „éčka“ potřebujeme?

Vitamín E potřebují úplně všichni, obzvláště důležitý je ale pro kuřáky. Tabák totiž snižuje jeho hladinu v těle. A právě kuřáci jsou navíc více ohroženi působením volných radikálů.

Vyšší potřebu tohoto vitaminu mohou mít také kojící ženy. U většiny dospělých je doporučovaná denní dávka alespoň 15 miligramů.

Potřeba „éčka“ je ale spojená s věkem. To platí zejména u dětí, u kterých se potřeba vitamínu E s věkem rychle navyšuje.

Pro člověka s vyváženou zdravou stravou by neměl být jeho přísunem problém. Pokud ale konzumujete hlavně rafinované potraviny, dejte si na něj pozor.

Od doby zavedení nové metody vymílání bílé mouky, přišla naše strava o významný zdroj vitaminu E. Při zpracování mouky nyní dochází k úplnému odstranění pšeničného klíčku, který podléhá snadné zkáze, ale zároveň je plný vitaminu E.

Nedostatek vitaminu E

Nedostatek vitaminu E není v naší společnosti běžný. Objevuje se u lidí, kteří mají problém se vstřebáváním vitaminů rozpustných v tucích, mezi které se řadí i „éčko“. Jedná se o osoby trpící například cystickou fibrózou, syndromem krátkého střeva nebo například Crohnovou chorobou.

Mezi příznaky, které naznačují, že tělu chybí právě vitamin E, patří bolesti svalů, problémy se zrakem, slabost při fyzické námaze a snížená obranyschopnost.

Nedostatek vitaminu E vede k poruchám metabolismu, zhoršení permeability cév, poruchám plodnosti či nekróze jater.

V opačném případě, při nadbytku, může dojít k horšímu vstřebávání vitaminu K.

Top potraviny, které tělu dodají pořádnou dávku „éčka“

Z toho, co už jste se dočetli, je zřejmé, že dostatečné množství „éčka“ v těle je nezbytné. Naštěstí je obsaženo v mnoha potravinách a je tak snadné si udržet jeho optimální hladinu.

Zdrojem vitaminu E jsou především potraviny rostlinného původu. Jeho živočišnými zdroji jsou hlavně vejce, játra, králičí či vepřové maso.

Kde vitaminu E najdeme nejvíce?

Rostlinné oleje

Slunečnicový, kokosový, řepkový, lněný, sezamový, olivový nebo třeba olej z pšeničných klíčků. Všechny tyto oleje jsou plné vitaminu E, proto se je nebojte zařadit do svého jídelníčku.

Například jedna polévková lžíce oleje z pšeničných klíčků obsahuje asi 20 miligramů vitaminu E, což představuje 101 % doporučené denní dávky tohoto vitaminu. V jedné polévkové lžíci olivového oleje najdeme vitaminu E podstatně méně, asi 1,9 miligramu (10 % doporučené denní dávky), i tak se řadí mezi jeho nejlepší zdroje.

Oleje však uchovávejte v tmavých lahvích a uskladňujte je v temnu. Vitamín E je totiž, stejně jako všechny antioxidanty, citlivý na světlo.

Špenát

Pepek námořník by nám dal jistě za pravdu. Špenát je plný vitaminů, „éčko“ nevyjímaje. Dopřávejte si jej často, nejlépe v syrovém stavu. V čerstvém stavu, bez vaření, si totiž zachová všechny drahocenné vitaminy.

Ale i vařený špenát se může pochlubit úctyhodnými hodnotami „éčka“, v jednom šálku ho najdeme 3,7 miligramu, tedy asi 19 % doporučené denní dávky.

Oříšky a semínka

Jsou malé, chutné a přidat se dají téměř do všeho. Chutnat budou samotné, v jogurtu, v moučníku, v polévce, k sýrům nebo třeba v salátu. Řeč je oříšcích a semenech.

Jedním z vůbec nejlepších zdrojů vitaminu E jsou mandle, ať už je konzumujete čerstvé, pražené nebo ve formě mandlového mléka. Ve 30 gramech mandlí najdeme 7,3 miligramu vitaminu E, tedy celých 37 % doporučené denní dávky.

Dobrým zdrojem „éčka“ jsou slunečnicová semínka, ve čtvrtině šálku najdeme asi 11 miligramů, tedy 58 % denní dávky. Dobrými hodnotami se mohou pochlubit lískové ořechy (ve 30 gramech je 4,2 miligramu, což představuje 21 % doporučené denní dávky), piniové oříšky (ve 30 gramech je 2,6 miligramu, tedy 13 % doporučené denní dávky) nebo arašídy (ty v 30 gramech skrývají 1,9 miligramu, které odpovídají 10 % doporučené denní dávky).

Mango

Mango je doslova vitaminová bomba, která v sobě skrývá kromě „éčka“ také vitamin A, C a draslík. Jedno mango obsahuje asi 1,8 miligramu vitaminu E, což představuje 9 % doporučené denní dávky.

Mango bude nejlépe chutnat a také dodá tělu nejvíce vitaminů v syrovém stavu.

Dalším exotickým ovocem plným vitaminu E je kiwi nebo třeba avokádo.

Rajčata

Kvůli „éčku“ ale nemusíme sahat jen po exotických potravinách. Úctyhodnou hodnotu, a to 1,3 miligramu, což odpovídá 7 % doporučené denní dávky, najdeme i v rajčatech.

Závěr

„Éčko“ se může pochlubit také tím, že patří k nejméně toxickým vitaminům a prakticky se konzumací potravin, které ho obsahují, není možné předávkovat.

Na rozdíl o jiných vitaminů, například „céčka“, ho nezničíme ani vařením. Patří totiž mezi vitaminy, které se nerozpouštějí ve vodě, a tak se při vaření nevyluhují. Ale pozor, zničit jej můžete při smažení!

 

Líbí se Vám tento článek?
Sdílejte ho nebo pošlete svým známým.

Zpět na BLOG